Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolorna svek löfte om motion

GÄVLE
Nio av tio högstadieskolor i Gävle lever inte upp till överenskommelsen om 30 minuters daglig fysisk aktivitet för skolungdomarna. Det visar en enkät som skolöverläkare Kristjan Arinbjarnarson har sammanställt.

- Jag är mycket besviken på de svar jag fick från högstadieskolorna. Det är synd med tanke på ohälsotalen för ungdomar, säger han.
För två år sedan kallade skolöverläkaren alla idrottslärare och rektorer till ett möte. Han berättade om folkhälsorapporter som visar att barn och ungdomar rör sig för lite och blir allt tjockare.
Mötet resulterade i en överenskommelse om att alla elever i grundskolan ska ägna sig åt fysisk aktivitet minst en halvtimme per dag. Nu visar det sig att många skolor inte lever upp till målsättningen.

Lättast med de yngsta
De yngsta barnen är lättast att aktivera. Resultatet av enkäten visar att 60 procent av sexårsverksamheterna uppfyller målet. Det motsvarande medelvärdet för årskurserna 1-6 är 34 procent. Högstadiets siffror är mest nedslående - endast en av kommunens tio högstadieskolor följer överenskommelsen.
- Jag vet inte om de svaga svaren beror på att rektorerna inte vet vad som pågår på skolorna eller om det verkligen är så illa som det verkar. Kruxet är nog att få personalen på skolorna att tycka att detta är viktigt, säger Kristjan Arinbjarnarson.

Blir piggare
Enligt skolöverläkaren tjänar skolorna på att satsa en halvtimme varje dag på promenader eller lekar eftersom eleverna blir piggare och mer koncentrerade. Få skolor har dock lyckats hitta fungerande rutiner.
- Det är svårt på högstadiet eftersom eleverna har så många olika lärare. Om man inte ska bryta av lektionerna måste skoldagen bli längre. Jag tror att man måste bygga vidare på elevernas idéer så att eleverna aktiverar sig av egen fri vilja. Om vi lägger in ett obligatoriskt motionspass varje dag upplevs det nog som ett straff av många, säger Jan-Olov Andersson, rektor på Källmursskolans högstadium i Bomhus.
Inte heller Lillhagsskolan har levt upp till målsättningen. Men skolans rektor, Inger Mellin, hoppas att aktiviteterna ska "vara inne i organisationen" under nästa läsår.
- Om det här ska äga rum utanför rasterna måste man ta av befintlig undervisningstid, frågan är hur det ska gå till. Vi har också andra mål att leva upp till, etisk uppfostran och kunskapsmålen, säger hon.

Promenad är bra
I en korridor på Lillhagsskolan möter GD ett gäng elever som är på väg hem. De flesta tycker att en daglig promenad på lektionstid är en tilltalande tanke.
- Jag tror det är bra. Skolungdomar rör inte så mycket på sig nuförtiden, säger Theo Knez i klass 8A.
- Man blir piggare och orkar bättre om man rör på sig och får frisk luft, säger Emma Persson i klass 9A.

ERIK WIKSTRÖM