Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolstart med egen dator

GÄVLE
Efter upprop och en lära-känna-varandra-dag i Hemlingby var det på onsdagen dags för John Bauergymnasiets första skoldag.

- För en gångs skull känns det roligt att börja skolan, säger Madelene Söderblom.
Hon får medhåll av klasskompisarna Niclas Bergström och Eddie Lundbäck. De har alla tagit paus från IT-media 1A:s lektion i studieteknik i hemklassrummet Tomten. På eftermiddagen ska de få sina datorer.

Slipper papper
De tycker att det verkar bra att ha en egen dator. De kan anteckna på den direkt under lektionerna och slipper slarva bort papper, men datorerna har inte varit avgörande för att de sökt till Gävles första friskolegymnasium.
- Jag var och kollade i Örebro och tyckte att det verkade intressant, säger Eddie Lundbäck.
Niclas Bergström gillade schemaupplägget med få lektioner. Han tror att det blir mindre stressigt när de håller på länge med exempelvis matte jämfört med att behöva hinna med vissa uppgifter på 40 minuter.
- Det är mer som en arbetsplats än en skola, säger Madelene Söderblom.
Det tycker hon är bra, även om hon är lite skeptisk till de långa lektionspassen.
De tycker alla att skolan verkar bra och gillar de nyrustade lokalerna.
- Det enda som är tråkigt är att det bara är vi här, säger Eddie Lundbäck.
- Det var en sak som fick mig att tveka att välja det här, håller Medelene Söderblom med.

Inreda klassrum
Skolan har fem klasser i årskurs ett, två vardera med inriktningarna IT och IT-media och en med inriktning mot entreprenörsskap.
Niclas Bergström säger att det är en fördel att de kommer att lära känna varandra när de inte är fler. Eddie Lundbäck tror också att det blir lättare att påverka.
Tommy Berger, s, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, har reagerat mot att skolan tagit in nästan 130 elever trots att den enligt planerna skulle ha 110 platser.
Reservantagningen pågår hela veckan så ännu är det inte klart hur många elever skolan får till slut.
Fortfarande återstår lite inredningsarbete i lokalerna som var klara för inflytt först förra måndagen.
Det första projektet för eleverna blir att ta fram förslag på hur deras klassrum ska inredas. På fredag ska de redovisa hur de använder sina 1 500 kronor.

ANNA BAGGE