Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolstart med för många elever

GÄVLE
Nästa måndag öppnar John Bauergymnasiet i nyrustade lokaler på Sörby Urfjäll.
Enligt planerna skulle den nya skolan få 110 platser, men skolan har tagit in 127 elever.

Annons
- Vi har samma policy som kommunen. Vi försöker anta så många förstahandssökande som möjligt, säger Johannes Persson, informatör på John Bauergymnasierna i Norrland.

Irriterad ordförande
Att John Bauergymnasiet tagit in fler elever än vad man sa i sin ansökan irriterar Tommy Berger, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, UAN i Gävle.
- Jag är inte ute efter John Bauer, men jag vill ha klara spelregler. Om friskolorna kan göra så här får de klara konkurrensfördelar, säger han.
Tommy Berger har nu gett tjänstemännen på Utbildning & Arbetsmarknad i uppdrag att skriva till Skolverket för att få besked. De muntliga besked som Skolverket hittills har gett är "lite svajiga" tycker Tommy Berger.
I brevet begär kommunen att få ett klarläggande av vad som gäller när en fristående skola vill ändra på en av Skolverket beslutad organisation.

Stora lokaler
Johannes Persson är säker på att Skolverket inte kommer att ha något emot förfarandet.
- Vi har tagit in fler elever i flera andra städer också. Det har vi rätt att göra, säger han.
- Och i Gävle är det inga problem. Vi har stora lokaler och om rektorn anser att det krävs fler lärare nu så kommer vi att ordna det, säger hon.
John Bauergymnasiet informerade redan på försommaren kommunen om att man ville utöka antalet platser på media- och IT-programmen. Till de 40 platserna på varje program fanns 53 respektive 52 förstahandssökande, och John Bauergymnasiet ville därför utöka de båda programmen med tio platser vardera.

Kostar mer för Gävle
Enligt det besked som Gävle kommun då fick från Skolverket krävde en sådan förändring att skolan och kommunen var överens. UAN sa nej till utökningen.
- Vi var lite njugga till det. Dels blir det en merkostnad för kommunen, dels tycker vi att det behövs en viss framförhållning. Det handlar om skolornas kvalitet, säger Tommy Berger.
När UAN sa nej antog John Bauergymnasiet själva in ytterligare 20 elever bland dem som stod som reserver.
- Vi blev lite undrande. Har det ingen betydelse vad vi säger? säger Tommy Berger.
I praktiken har Tommy Berger redan accepterat att John Bauergymnasiet kan ta in hur många elever de vill, så länge de har sökande.
Någon risk att de 20 ungdomar som har kommit in på "extraplatserna" ska stå utan utbildningsplats är det inte, oavsett vad Skolverket svarar på Gävle kommuns brev, menar han.
- Det svar vi kan få blir vägledande inför framtiden. Men de elever som börjar på John Bauergymnasiet får säkert fortsätta. Även om skolverket skulle säga att intagningen var felaktig tror jag inte att de tycker att det är en särskilt viktig fråga, säger han.
John Bauergymnasiet öppnar en vecka senare än de kommunala gymnasierna. I dag gapar lokalerna en trappa upp i samma hus där Grolls yrkeskläder finns på Utmarksvägen tomma.
Rektor och lärare har anställts, men möblerna kommer först nästa vecka.

INGEGERD SÖRGARD

Fotnot: En friskola söker och får tillstånd för ett visst elevunderlag av Skolverket men behöver inte lämna in en ny ansökan om man utvidgar antalet platser.
- Blir det många fler elever bör man komma överens med kommunen eftersom det kan påverka kommunens planering, säger Inger Lindfors, undervisningsråd på Skolverket.