Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköna skördetid

Augusti är månaden då naturen bjuder på ett dignande överflöd. Låt sinnena smälta med nykokta rödbetor, smör och salt. Eller förlora vett och sans i en vegetarisk wokpanna för att till sist gotta dig i ett fat med nybakade hallongrottor med färska bär

Annons

Skördetiden är här. Nu börjar vi plocka in allt från rödbetor, morötter och kålrabbi till hallon och krusbär. Godis från skog och trädgård som vuxit sig smakrika över sommaren. Lägg därtill svamp och potatis och det känns som att man skulle kunna leva vegetariskt i månader. Jo, jag vet, många lever så året runt men jag har svårt att helt slita mig från det animaliska, så är det bara.

Däremot är grönsaker en viktig del av kosthållet och så här års när växtriket dignar av godsaker får de spela huvudrollen i köket. Bara tanken på nykokta, späda rödbetor som njuts med en klick smör och en nypa flingsalt får det att vattnas i munnen. Eller varför inte riva eller finstrimla en nyskördad kålrabbi som råkost till frukostmackan eller lunchen. Kålrabbi är för övrigt ännu en grönsak som vi svenskar inte förmått ta till oss. Hur det har blivit så är svårt att förstå eftersom vi gladeligen tuggar i oss trist vitkålssallad var och varannan dag.

Kålrabbin är en kålsort, men smaken är så mycket mer förfinad. Vissa gör liknelser med sparris och betraktar kålrabbin som en sensommarprimör. Jag säger bara – köp och njut antingen den äts som råkost eller strimlad, lätt oljad och ugnsstekt i 20 minuter.

Med köket fullt med nyskördade grönsaker känns det rätt att blanda friskt i en wok- eller stekpanna. Strimla lite vad du har och blanda med lätt förkokade nudlar och en kryddig chutney. Märkvärdigare än så behöver inte matlagning vara i en månad då naturen bjuder på mer än vi hinner ta till oss.