Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköna vibrationer

Fredagens symfonikonsert upptog bland annat två orkesterverk, som framkallar sköna vibrationer var gång de framförs.

Det ena var konsertens inledande verk, Beethovens "Leonorauvertyr nummer tre", vars dramatiska, spännande och innehållsrika musik levandegjordes under Petri Sakaris insiktsfulla dirigentskap.

Det andra var Sibelius femte symfoni, expansiv, öppen och utåtriktad samt triumfal i tonen. Därtill en överdådig melodisk tjuskraft. Beethoven skildrade den jublande extasen, Sibelius stod för livsbejakelsen.

Fredagskonserten präglades av finsk dominans. Före Sibelius framträdde oboesolisten Helen Jahren, som spelade solostämman i Jouni Kaipainens "Oboekonsert opus 46", ett visserligen intressant verk men ganska omfångsrikt.

En kantabel inledning övergick småningom till ett tekniskt häxmästeri med febrilt virtuosa passager omväxlande med långa raksträckor som förmodligen krävde en speciell andningsteknik.
Samarbetet mellan orkester och solist fortlöpte väl men med Petri Sakari som dirigent låg partituret i säkra händer.