Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönhet på stängel

/

Amaryllis är den trendigaste julblomman av dem alla. Inte så konstigt med tanke på att den finns i mängder av former och färger. Dessutom går den att använda på flera olika sätt. Lars Mobacke i Bollnäs vet hur man använder amaryllis på vackraste sätt.

Annons

Det är för femte gången som Mobackes trädgårdscenter har amaryllisutställning.

– Vi kom på idén eftersom det normalt är lågsäsong den här tiden, berättar Lars Mobacke. Varje år är det olika teman och i år är temat jul. 200-300 timmar lägger floristerna ner på utställningarna.

Det går kanske inte att kopiera utställningens olika delar rakt av och stoppa in det vackra där hemma men det går helt klart att hänföras, inspireras och plocka russinen ur kakan.

Det första som möter besökarna är en härlig hängande skapelse med röda band, mörkröda amaryllis och stora kottar. Mycket dekorativt i all sin enkelhet.

– Många tror att det är den som är utställningen, säger Lars leende.

Men längre in i växthusen finns det betydligt mer. Bland annat finns här ett gammeldags vardagsrum med en gigantisk gran gjord av äkta buxbom, gran, mossa och så självklart amaryllis. I rummet finns fina dörrkransar och bordsdekorationer, alla med amaryllis.

Ett annat rum är som en gnistrande vinterträdgård med växthus. Rummet ger en frostig, silvrig känsla med vita hängande amaryllis, julenar och klot av taklök och vita nejlikor.

Det tredje rummet är det som mest liknar vintern som den ser ut just nu. Den gröna mjuka skogen har fått inslag av amaryllis i höstens färger. Här finns mättade orange och aprikosfärgade blommor i kontrast mot dramatiskt svarta gräs. Allt inbäddat i mjuk mossa och inramat av raka, kala stammar.

– Vi vill sälja en känsla och en idé, säger Lars som tillägger att han tycker det är en gåva att få jobba med det han älskar mest.

På Mobackes finns 80 olika sorters amaryllislökar. En del har spetsiga gracila kronblad, andra är småblommiga och åter andra vanliga storblommiga. Ny för i år är Dynamite. Just mörkröda sorter är de mest populära men till exempel Alfresco, en dubbel vit, Benfica som är mörkt röd, Jewel som doftar mest av alla och den rosa och vitrandiga Razzle Dazzle är också storfavoriter. Lars egen favorit är Dark red, en amaryllis som skiftar från mörkt rött till cerice.

Som utställningen visar kan den pampiga lökväxten användas på många olika sätt. En amaryllis har till exempel så mycket vatten i sig själv så den kan hänga utan vatten i åtta-tio dagar. Amaryllis kan alltså växa i kruka, stå i vas med vatten, stå i vas utan vatten eller hänga uppåtvänd eller neråt. Användbar och så speciell alltså.

– Om en amaryllis på lök välter och går av så vänd olyckan till lycka genom att snitta den. Den står lika länge utan lök, berättar Lars.

Här kommer andra tips från Lars Mobacke:

Får amaryllisen stå svalt på nätterna kan de hålla sig i tre-fyra veckor.

Ju mer du vattnar desto högre blir amaryllisen.

Små lökar betyder mindre och färre klockor.

Stora lökar är äldre än små.

När du väljer lök tänk på att den ska vara ”saftspänd” precis som en gul lök. Känn på rötterna. Går de av är de ruttna och löken inget att ha.

Amaryllisen växer i länder som Sydafrika, Holland, Brasilien och Portugal men det går att få den att överleva även här i Sverige. Fortsätt vattna fram till våren. Plantera ut löken i rabatten, gärna med kruka så håller den fukten bättre. Amaryllis trivs bäst i öster- eller västerläge. Gödselvattna. I september gräver du upp löken och lägger den torrt. Några veckor före jul är det dags att ta fram löken igen och njuta av de härliga blomklockorna.

Annons