Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skönhetsideal nu och då

Att jaga skönhet är ingen ny företeelse. Det är snarare metoderna som förändrats. GD har pratat med Birgitta Meurling, lektor i etnologi vid Uppsala universitet. Hon är redaktör för boken Varför flickor? och hjälper till att summera kvinnoidealen genom åren.

1800-talet: Idealen som dominerade var klasspecifika. Överklassens kvinnor skulle se smala, bleka och bräckliga ut. Blek- heten var ett tecken på välstånd, att man inte behövde vara utomhus och jobba. Böndernas och arbetarklassens kvinnor skulle vara robusta, och arbetsdugligheten var viktigast.

1850-talet: På senare delen av 1800-talet började kvinnorna använda korsett, och en väldigt smal midja var målet. Korsetten var ohälsosam och kunde leda till andningssvårigheter och skadade organ.

1900-talet: Läkare kritiserar det pinnsmala modet, och mer löst sittande kläder börjar komma. Fortfarande skillnader mellan över- och underklass, rika ofta bleka, och fattiga hade vare sig tid eller råd att vara lika utseendefixerade.

1920-talet: Efter första världskriget kom ett mer pojkinspirerat kvinnomode. Håret skulle vara kort, brösten små och midjan skulle inte vara markerad.

1940-talet: Efter andra världskriget kom vad som kom att kallas new look. Kvinnorna skulle ha stora bröst och smal midja. Kläderna blev mer lyxiga. Det blev som en motreaktion mot ransoneringen och fattigdomen under kriget. Skådisen Anita Ekberg något att eftersträva utseendemässigt.

1960-talet: Populärkulturen inspirerar modet. Kjolarna blev kortare, klänningarna enklare och kvinnomodet återigen mer åt det pojkaktiga hållet. Modellen Twiggy blev populär med sin smala kropp och strama stil. Ögonen var ofta kraftigt markerade med mascara.

1970-talet: Nyckelorden var feminism och jämställdhet. Unisexmode där bekvämlighet gick först. Mjukisbyxor slår igenom.

1980-talet: Nu ska det återigen synas att man är en kvinna. Högklackat, smink, smycken, klara färger och urringat. Tydliga former och permanentade frisyrer gäller.