Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönhetsvård säljer – trots tuffa tider

/

Alltfler går på ansiktsbehandling på samma sätt som de går till frisören. Att ta hand om ansiktet är för många inte mer konstigt än att ta hand om håret, fötterna eller tänderna.
– Det handlar om att ta hand om sig och samtidigt få en stunds avkoppling. Vi hjälper också många med riktig problemhy. Alla är vi väl lite fåfänga, det vore tråkigt annars, säger Linda Dackell, auktoriserad hudterapeut och GD:s nya hud- och skönhetsrådgivare.

Annons

Linda får många frågor om hud- och skönhetsvård på Spa Gamla Gefle, som hon äger och driver. Nu svarar hon på frågor även i GD.

– Många vill ha hjälp med problemhy, några har vuxenacne, som kan vara jättejobbigt. Och det går att komma till rätta med det mesta. Sen vill en del ha hjälp med att mejka sig, vi har ju mineral-make up här, säger Linda.

2007 öppnade hon sitt spa. Tufft, kanske många tänkte. Hudvård och massage kunde man ju redan få på ett antal ställen i Gävle med omnejd. Men kunderna strömmade snabbt till. Och i dag, trots lågkonjunkturen, är det ständigt fullbokat.

– Kunderna är i alla åldrar, från tonåringar till 80-åringar, ett skönt spann, tycker jag, säger hon och ler.

En tredjedel är män, men de blir fler hela tiden.

– Kvinnor har i alla tider ägnat sig åt skönhetsvård. Förr var det kanske mer på grund av att de kände krav på sig, i dag bestämmer de själva. Nu kommer männen ikapp. En del har börjat i frugans burk och kommit på att de vill ha egna produkter, för män. Männen har ju grövre hud. Men fortfarande är det väl så att många tycker att det räcker med Dubbeldusch till allt.

Som den hockeyfru hon är gör hon sitt bästa för att Brynässpelarna ska sköta om sig och ha tillgång bra produkter i omklädningsrummet.

– Andreas hy har absolut blivit bättre. Han skulle behöva vara här på behandling oftare, men han har inte tid.

De flesta kunderna kommer för ansiktsvård, men här finns även massage och behandlingar för hela kroppen, för händer och fötter. Många vill fixa naglarna eller ha råd om make up.

Linda tror att det finns ett uppdämt behov.

– Hudvård, speciellt ansiktsvård, är mer erkänt i dag. Folk vet att det handlar om att ta hand om sig helt enkelt. Man behöver även den där avkopplingen och beröringen. Och det kostar egentligen inte så mycket.

Att hitta en bra ansiktskräm i dag är inget för amatörer. De exklusiva burkarna lovar allt möjligt och har i reklamen alla sina unika, speciella eller revolutionerade ingredienser. De dyraste krämerna kostar tusenlappar.

– Ska man köpa produkter ska man göra det av de som kan hudvård och någon som vet vilken hudtyp just du har.

Linda säger att det inte finns några mirakelkrämer, men att man bör ha något att rengöra, återfukta och skydda huden med.

– Det finns inte en kräm i världen som kan ta bort en rynka när den väl finns där, men det finns krämer som kan mildra rynkorna och som kan förebygga och ge en friskare hy. Det bästa man kan göra för sin hy är att låta bli att röka och sola. Har man rökt hela livet och är söndersolad, då kan man nästan inte göra något. Och gör man ett ansiktslyft har man sin dåliga hy kvar ändå.

Det där med att vanlig tvål och vatten duger gott, det ger hon inte mycket för.

– Nej, men förr i tiden fanns inte så mycket annat. Vanlig tvål är alldeles för uttorkande för ansiktet. Då kan man lika gärna använda biltvättmedel, det är samma ph-värde. I dag är nästan en övervägande del av hudvårdsprodukterna så kallade cosmeceuticals, en blandning av kosmetisk och medicinsk hudvård.

Hon säger att de flesta i dag vill vara mejkade, men att det helst inte ska synas. Mineral-make up är väldigt efterfrågat.

– Mejk för mig handlar inte om att täcka över utan att framhäva det som är vackert. Men har man god hygien och vårdar sin hy så behöver man inte mycket mejk. Riktig skönhet kommer inifrån, så är det ju. Mår man bra så syns det.

Har du en fråga om hudvård eller skönhet till Linda.

Mejla skonasondag@gd.se.

Mer läsning

Annons