Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skonsammare operation vid bröstcancer

GÄVLE En ny och skonsammare metod för bröstcanceroperationer har etablerats vid länssjukhuset i Gävle. Patienter utan spridning av cancern till lymfkörtlarna slipper det stora ingrepp i armhålan som tidigare varit standard.

Annons
Cirka 200 kvinnor drabbas av bröstcancer i Gävleborgs län varje år. Flertalet opereras. Tre av fyra operationer sker vid länssjukhuset i Gävle.
Tidigare har det varit praxis att man i samband med operationen tagit bort tio lymfkörtlar i armhålan. Detta har gjorts för att spåra eventuell spridning av cancern. Risken är relativt stor att bröstcancer sprider sig till lymfkörtlarna.

Efter operationen brukar patienterna få besvär i armen. Vanligt är att armen sväller upp, blir orörlig eller att det uppstår domningar. För vissa blir besvären väldigt stora.
Eftersom borttagandet av lymfkörtlarna i många fall inte behövs - 65 procent av patienterna har ingen spridning till lymfkörtlarna - har en teknik utvecklats för att minimera antalet "onödiga" ingrepp.

Tekniken kan inte användas på alla patienter men på dem som den passar för kan den vara till stor fördel.
Metoden går ut på att man identifierar en särskild lymfkörtel - den så kallade portvaktskörteln - och undersöker den. Är körteln fri från cancer behöver man inte ta bort fler lymfkörtlar.
- Ingreppet blir mycket mindre och patienten får inte så stora besvär i armen efteråt, säger Christina Lindström, överläkare på länssjukhusets kirurgklinik i Gävle.
Hon är tillsammans med kollegan Suzanne Röhstö de enda kirurger i länet som behärskar metoden. Bägge arbetar vid länssjukhuset, därför är det bara patienter där som kan komma i åtnjutande av den.

Metoden bygger på teorin att det finns en lymfkörtel som agerar "portvakt" i armhålan och som är först av lymfkörtlarna att drabbas av en cancerspridning från bröstet.
Identifieringen av denna körtel går så till att man sprutar in ett radioaktivt ämne i huden ovanför tumören i bröstet. Med hjälp av en sorts Geigermätare kan man spåra ämnets väg genom lymfsystemet fram till portvaktskörteln.
För att ytterligare försäkra sig om att det är rätt körtel man hittat sprutas ett färgmedel in som letar sig till portvaktskörteln och färgar den blå.
Körteln tas bort och skickas till patologen för undersökning. Svar kommer medan patienten fortfarande är sövd. Om körteln är cancerangripen går kirurgen vidare och gör en större opereration i armhålan. Om körteln är frisk behövs inget ytterligare ingrepp.

Även om det finns en liten risk att man trots denna undersökning missar metastaser i lymfkörtlarna betraktar Christina Lindström metoden som mycket tillförlitlig.
- Träffsäkerheten är 95 procent, säger hon.
Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se