Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skör miljö

Det är idag 20 år sedan tankern Exxon Valdez rände in i ett rev i Prince William Sound i Alaska. Det gav en miljökatastrof i känslig arktisk miljö som skadade 200 mil av kusten och ett USA:s främsta fiskeområden. Kostnaderna för sanering landade på över två miljarder dollar och än i dag märks sviterna av miljökatastrofen i form av ett minskat fiskebestånd.

George W Bush, föga intresserad av miljö- och klimatpolitik, rev 2007 upp de restriktioner fadern införde som president direkt efter den ekologiska katastrofen. Inför presidentvalet i fjol drev republikanerna, inte minst vicepresidentkandidaten Sarah Palin från Alaska, en kraftig kampanj för massiv oljeborrning i Arktis, under parollen ”drill baby drill”.

Barack Obama har en långt mer restriktiv syn på oljeutvinning i Arktis, ett ekologiskt känsligt område som lämpar sig illa för borrning givet det turbulenta och vattenströmmarna och den ogästvänliga miljön.

Obama har utlovat en kraftig satsning på alternativa energikällor som sol, vind och vatten när den nya energipolitiska kartan ritas upp. Men hans löfte att frigöra USA från beroende av importerad olja gör att han förmodligen även kommer att tillåta oljeutvinning i Alaska. Hur mycket och med vilka säkerhetskrav har han lovat att återkomma till senare i år efter en noggrann genomgång av teknik och risker.

I analysen bör såklart Arktis ekologiska skörhet, USA:s långsiktiga energibehov, hotet av en framtida Exxon Valdez-katastrof och landets fiskenäring ingå.