Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skörd av högsta kvalitet

SANDVIKEN
Vallskörden i år innebar ingen direkt rekordskörd, men hög kvalitet för den som hann bärga innan regnperioden i juni. Även säden håller på att mogna och allt pekar på ett bra år.

Annons
Flertalet lantbrukare har klarat av den andra vallskörden. Resultatet ser bra ut och många har fått om inte rekordskörd så en bra normalskörd. Dessutom har fodret högt proteininnehåll.

Förstört av regnet

En del lantbrukare hann dock inte få in den första vallskörden i tid. Det gjorde att regnet hann förstöra en del som bara fick köras bort.
- Det är ju alltid ett lotteri och en tävlan, men det är väl det som är det roliga också, säger Lotta Zetterlund i Storvik som fick in första i tid och nu skördat en andra gång.
Vädret har annars varit gynnsamt i våra trakter. Varmt och fuktigt och enstaka regnskurar som gjort att höet frodats. I norra delen av landet har däremot höskörden torkat bort medan den regnat bort i stora delar av södra Sverige.
- Vi har haft en väldig tur och höpriset håller redan på att skjuta i höjden, säger hon.
Än är det ett par veckor innan säden ska tröskas, men allt pekar på en bra skörd, även om Lotta Zetterlund inte tror på någon rekordskörd.

Fin potatis
En av de större spannmålsodlarna i Gästrikland är Uno Västangård i Trekanten. Han har runt 140 hektar spannmål och allt pekar mot en normal skörd. Även höstsådden har klarat sig bra och kommer att ge en bra skörd. Förutom spannmål odlar han potatis på tio hektar, det mesta är King Edward och i år provar han även lite nya sorter.
- Däremot är det lite för tidigt att säga något om potatisskörden, men potatisen verkar fin så här långt.

Ulf Granström
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se