Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoterolyckorna måste stoppas

SANDVIKEN
Ovanligt många människor har omkommit i samband med skoterolyckor i vinter. Ändå är den värsta olyckssäsongen kvar.

I landet har elva personer omkommit och även Gävleborgs län har varit hårt drabbat. I helgen förolyckades till exempel en 33-årig gävlebo liksom en man från Hälsingland. Före jul omkom en 20-årig sandviksbo.
Nu vill Snofed, Sveriges snöskoterägares riksorganisation, satsa på säkerheten. Bland annat genom mer samarbete med polisen, hårdare krav på förarbevis och ledvärdar.

Säkerhetsfrågor
Hans-Olov Lönn från Järbo är skoterhandlare och sitter med i Snofeds styrelse.
Han berättar att riksorganisationen arbetat mycket gentemot landets skoterklubbar, inte minst med säkerhetsfrågor.
En relativt ny lag säger att alla som kör snöskoter ska ha ett förarbevis men det är ändå långt i från alla som har det.
- Det fuskas fruktansvärt mycket, säger Hans-Olov Lönn.
Organisationen har kommit med flera förslag för att försöka komma åt problemen med allt fler olyckor. Bland annat vill man ha så kallade ledvärdar. Tänkbart är att dessa skulle kunna få befogenheter att stoppa skoterförare och kolla om de har förarbevis. Dessutom skulle dessa kunna kontrollera hastigheter.
Hans-Olov Lönn har nu inlett samtal med Gävlepolisen om ett utökat samarbete för att på så sätt minska olyckorna.
- Vi funderar till exempel på att trissa polisen för att bilda en slags haverikommission för snöskoterolyckor.
Hittills i år har det varit ovanligt många olyckor, elva av dem med dödsfall som resultat. Antalet skoterförare har blivit allt fler och skotrarna får starkare motorer och går snabbare. Vissa försäkringsbolag vägrar i dag att ens försäkra vissa skotrar eftersom man bedömer att olycksrisken är så hög. Men Hans-Olov Lönn tror ändå att många kör oförsäkrade, något han tycker är mycket oroande.
Han säger också att många kör med snöskotrar som egenligen är avställda. I dag finns över 18 000 registerade snöskotrar i Gävleborgs län men 6 300 av dem är avställda.
- Men 80 procent av de avställda skotrarna är säkert ute på lederna ändå.
Trots att det redan varit så många olyckor kan det bli värre ändå, tror Hans-Olov Lönn.
- Vi vet att 43 procent av olyckorna sker i mars-april, när folk till exempel är uppe i fjällen och firar påsk. Så vi har den värsta säsongen kvar.

SOFIA ÖHLANDER