Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköterskor nobbar vaccination?

Landets sjuksköterskor tycks vara skeptiska till vaccination mot svininfluensa. Enligt en enkät på Vårdförbundets webbsida tänker varannan inte vaccinera sig.

– Anmärkningsvärt, säger förbundssekreteraren Eva-Lisa Krabbe.

Vårdpersonal kommer att vara en prioriterad grupp när landstingen snart börjar vaccinera mot svininfluensa. Frågan är dock hur många som kommer att lyda vaccinationsuppmaningen. Att döma av den enkät som Vårdförbundet har på sin hemsida kan det bli relativt få. Hälften av de drygt 3.200 som besvarat webbfrågan säger nej till att vaccinera sig.

Resultatet förbryllar Vårdförbundet.

– Vi har ingen kontroll över vilka som svarar, det kan vara vem som helst. Så tillförlitligheten kan diskuteras. Men oavsett det är jag förvånad över resultatet, säger Eva-Lisa Krabbe.

Vårdförbundet står helt bakom rekommendationen om att alla bör vaccinera sig mot svininfluensan. Men bland medlemmarna finns det delade meningar i frågan. Vissa tycker att det är bättre att få smittan och bli immun på det sättet. Andra är rädda för vaccinets biverkningar.

Resultatet av webbenkäten är en ”allvarlig signal”, tycker Eva-Lisa Krabbe.

– Det här måste vi gå vidare med. Kanske behöver vi skriva mer om detta och framhålla hur viktigt det är att vaccinera sig, säger hon.