Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrev på, handlade inte

Kunderna svek.
Nästa fredag stänger Matöppet.
Än en gång står Bomhus centrum utan mataffär.

Annons

När Ica stängde i Bomhus centrum i maj för snart två år sedan var protesterna våldsamma. Både butikskedjan och fastighetsägaren Gavlegårdarna fick hård kritik för att centrum skulle utarmas. Några månader senare öppnade Matöppet i samma lokaler. Nu, ett och ett halvt år senare ger butikschefen Anneli Åström upp. Kunderna sviker. Lönsamheten är för dålig. Av de tio anställda hon hade från början är de nu fyra kvar, inklusive henne själv och två timanställda.

– Det gick egentligen bara runt de första månaderna. Sedan har det blivit allt sämre. Hade inte Gavlegårdarna ställt upp så bra som de gjort och subventionerat hyran på slutet hade jag stängt för ett halvår sedan, säger hon.

Vi står på lagret där hon håller på att packa ihop varor. En del saker kan hon sälja i sin andra butik, Time på Agötorget på Brynäs. Någon utförsäljning innan Matöppet stänger tänker hon inte ha.

– Nej, det har personalen sagt ifrån. Då kommer de där som aldrig varit här innan och fyndar bara för att det är billigt. Det ska vi inte bjuda på, säger hon.

Ett uns av bitterhet kan skönjas. Både hos Anneli Åström och hos den kvarvarande personalen.

– De där 4 000 som skrev på listan om att bevara Ica, var håller de hus? Här handlar de i alla fall inte, säger kassörskan bittert. Hon vill inte vara med på bild eller ha sitt namn i tidningen.

– Jag ska till arbetsförmedlingen den 1 april. Det är jobbigt nog som det är, säger hon.

Anneli Åström satsade stort från början med fullsortimentbutik med delikatessdisk, manuell chark med butiksstyckat kött och bageri. Charken var det första hon fick stänga.

– Folk köpte kokt och rökt skinka. Resten blev liggande, säger hon.

I snitt har butiken haft 400 kunder per dag.

– Vi skulle behövt ha det dubbla. Kanske skulle det räckt med en Time-butik här med, funderar hon.

– Folk här köper öl, lågpriscigaretter, mjölk och gårdagens bröd ur halvaprisetbacken, säger hon.

Denna gång med tydlig bitterhet i rösten.

Gavlegårdarna har förhandlat med en person som vill ta över butikslokalen förutsatt att han får slippa betala hyra hela första året.

– Vi kunde inte enas om ett hyresavtal som båda accepterade, säger Anders Simryd på Gavlegårdarna.

Han ser dystert på framtiden för lokalen.

– Vi är mån om att det ska finnas en butik nära våra hyresgäster. Men som det ser ut nu med en enorm Willys och Citygross på gång samtidigt som Fjällbacken byggts ut för stadsdelscentrumen en tynande tillvaro. Vi har i dagsläget inga intressenter som vill driva matbutik där, säger han.