Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skriv inte era egna lagar

Eftersom det tycks vara en allmänt utbredd uppfattning inom jägarkåren måste jag kommentera din felaktiga uppgift om att jakträtten är starkare än allemansrätten.

På Naturvårdsverkets hemsida står det: ”Att jakt pågår betyder inte att allemansrätten sätts ur spel. Övriga besökare har rätt att vistas i området. Området beträds inte på egen risk. Men man får inte medvetet störa jakten.”

I stort går alltså allemansrätten före, med undantag för direkt jaktsabotage.

Tyvärr finns det, bland annat på I 14-området, jägare som anser att de ”arrenderat skogen” och därmed har ensamrätt till den. De viftar med bössan mot personer som vistas i området och hotar med att ”om ni kommer i vägen får ni skylla er själva”.

Det finns också jägare som medvetet klampat rakt genom pick-nickar för att visa vilka som bestämmer i skogen.

Naturligtvis är de flesta jägare mycket trevliga, men som vanligt är det den otrevliga (och okunniga) klicken som märks.

En god kunskap om vad som gäller är en grund för den ömsesidiga respekt ”fälljägaren” talar om. Men då är det viktigt att veta vad som gäller och inte börja skriva egna lagar.

Naturälskande icke-jägare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare