Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrivandet blev vändpunkten

Daniel Luthman, alias David Larsson, är författare till boken ”Jag är wanted”.

För fyra år sedan flydde han från sitt kriminella liv i Sverige.

I två och ett halvt år levde han på existensminimum i Thailand.

Daniel Luthman vet hur det är att sitta djupt i det yrkeskriminella träsket. Det gör även ägarna till butiken Punkt 26 i Gävle, Jakob Sundkvist och Kevin Parto. Båda kommer ursprungligen från Sätra eller ”S-block” som de kärleksfullt kallar sitt barndomsområde.

I höst kommer fortsättningen på boken ”Jag är wanted”. Samtidigt med arbetet med boken är Daniel Luthman ute och föreläser.

– Jag vill inspirera unga kriminella att använda sin kraft till något bättre, berättar han.

I går var han på blixtvisit i Gävle för att lägga upp sin mötesturné tillsammans med den lokala KRIS-avdelningen (Kriminellas Revansch i Samhället).

Då var det också hög tid att för första gången träffa Jakob Sundkvist som han haft kontakt med i flera år.

Jakob Sundkvist ramlade över Daniel Luthmans blogg då denne befann sig i Thailand och blev djupt rörd. Han hjälpte till att göra en facebooksida och knyta kontakter åt Daniel som befann sig på flykt.

– Det var bland det bästa jag läst. Jag har själv varit kriminell och missbrukare och kände igen mig. Dessutom brinner jag för att hjälpa människor som hamnat snett, säger Jakob Sundkvist.

Boken har sålt i ungefär 50 000 exemplar och nått långt utanför kriminella kretsar.

En rad skildringar av det kriminella Sverige har kommit ut på sistone. Jens Lapidus ”Snabba Cash”köpte Daniel Luthman på Arlanda då han var på väg till Thailand.

Han hävdar att det är den enda bok han läst i sitt liv. Den inspirerade honom att sedan skriva ”Jag är wanted”. Däremot har han svårt för serier som ”Svensk maffia” som går på tv just nu. Han menar att programmet indirekt glamoriserar kriminalitet.

– De fokuserar på att det finns en ond och en god sida. Kriminella styrs av en total egoism. Det gäller att få ungdomar att fatta att det inte är coolt att vara kriminell helt enkelt, säger han.

Skrivande var inget Daniel Luthman ägnade sig åt i sin ungdom. Han fick till och med höra att han hade någon form av lättare dyslexi.

Men han tror att han genom sina brister utvecklat ett spännande språk kryddat med nya uttryck som ”gå grus”, att gå försiktigt.

Jakob Sundkvist menar att det gäller att tidigt fånga upp unga på väg in i kriminalitet.

– Det är helt klart att det inte finns tillräckligt med saker att göra för unga i Gävle. Visst, det byggdes en skatepark och ett inomhusställe för ungdomar, men det krävs insatser redan i tidig ålder, säger han.

Jakob Sundkvist tycker att ”Jag är wanted” är den bästa skildring som finns om kriminalitet och livet på flykt.

– Jag får den där klumpen i magen. Det känns så äkta. Budskapet i den är också solklart, kriminalitet slutar alltid i knas och misär, säger han.

Båda pratar om kraften av att omvandla erfarenheterna från det kriminella till något positivt.

I Daniel Luthmans fall handlar det om att satsa hundra procent på skrivandet och föreläsandet. Jakob Sundkvist har sin butik.

– Det gäller att tro på sig själv och finna styrka. Det jag lärt mig av det kriminella livet hade jag inte kunnat lära mig någon annanstans. Gangsterlivet är 99 procent skit och bara en procent glamour, slår Daniel Luthman fast.

”Gangsterlivet är 99 procent skit och bara en procent glamour.”

Daniel Luthman