Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrivelse mot polisbristen

Ambulanspersonal får nu sköta polisens uppgifter i Skutskär.
Så står det i en skrivelse som två boende på orten överräckte till GD i går

Ola Lindberg och Joakim Sjöstrand åkte i går från Skutskär till Gävle för att lämna en skrivelse till GD.

I den står om en händelse som inträffade i måndags. Enligt författarna är incidenten ett tecken på vad som håller på att hända nu när antalet poliser reduceras på orten.

I måndags hittades en man avsvimmad i en busskur. Mannen hade druckit en liter vodka. En person försökte väcka mannen och när det inte gick ringde han polisen.

Han hamnade då i Uppsala och fick höra att det i norra Uppland inte fanns några poliser som kunde komma till undsättning.

I stället ringde han ambulansen – som dök upp 25 minuter senare.

Ambulanspersonalen sa att det här egentligen ingick i polisens uppgifter. Att det är polisen som ska avgöra om en berusad person ska föras till stationen och sova ruset av sig eller om personen behöver någon annan form av vård.

Ambulanspersonalen såg ingen annan utväg än att köra mannen till hans hem.

– Men det hade kunnat hända mannen något i hemmet, säger Ola Lindberg.

I skrivelsen står:

”Under tiden utryckningen skedde kunde behovet av ambulans varit större på en annan plats. Det är ett slöseri av landstingets medel.”