Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrotbil hotar vattentäkt

VALBO
En sönderslagen skrotbil står och läcker på vattentäktens skyddsområde i Valbo.

Bilen har stått där sedan i slutet av maj, och blir allt mer vandaliserad.
-Att ställa skrotbilar på ett skyddsområde är ju ännu allvarligare än någon annanstans. Så vi åtalsanmäler det här, det är vi skyldiga att göra, säger Agneta Lård på bygg- och miljökontoret i Gävle.
Hon är Gävle kommuns representant i stiftelsen Håll Sverige Rents skrotbilskampanj, och får så gott som dagligen in anmälningar om bilar som dumpats i skogen.
-Skrotbilar är klassade som farligt avfall sedan nyår 2002. Det innebär att det är ett brott mot miljöbalken att ställa dem i naturen, säger Agneta Lård.
Hon tycker att det är mycket märkligt att folk anstränger sig med att köra sina skrotbilar långt ut i skogen.
-Man kan ju lämna sina bilar till skrotbilskampanjen gratis, det är bara att ringa, säger hon.

Dumpningsplats
Den svarta Honda Accord som står på grusplanen bakom Valbo Elektriska är bara en i raden av bilar som dumpats där. Enligt Agneta Lård står det nästan alltid en skrotbil där, det verkar ha blivit en plats där man slaktar bilar.

Ägaren ansvarig
När hon fotograferade Hondan den 28 maj var den hel. I dag är den sönderslagen och står uppallad på plintar. Någon har till och med lyckats slita loss bensintanken.
-Den som rår om bilen är ansvarig. Den ska inte står så här, säger Agneta Lård.
NCC, som äger marken där bilen står planerar att stänga av området för att undvika att grusplanen blir en avstjälpningsplats för fler skrotbilar. Men först måste Hondan bogseras bort.
Bilen är inte anmäld stulen. Därmed är det ägaren som kan åtalas. Som lägst för nedskräpning där straffskalan går från dagsböter till ett års fängelse.

Grövre straff
-Men om omständigheterna gör att det kan läcka något ur bilen, om motorblocket är sprucket eller så kan det bli fråga om vållande till miljöstörning. Det kan ge fängelse i högst två år, säger polisens miljöutredare Gunnar Skoglund.
Han uppmanar ägaren till bilen att frakta bort den.
-Brottet är ju redan begånget, men det ligger honom till fördel om han tar rätt på sin bil. Det kan rätten se som en förmildrande omständighet.