Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrotfartyget Laine på drift

GÄVLE
Någon kapade en av trossarna till skrotfartyget Laine så att fören drev ut mot mitten av Gavleån. När bogserbåten drog loss ankarkättingen fortsatte Laine att driva och höll på att slita sig helt.

- Det är ett skräckscenario, säger Åke Åberg, projektledare på Briggen Gerda, som slog larm vid 15-tiden.
Laine var förtöjd med två trossar, i fören och aktern, nära Gavleåns utlopp vid Östra hamnpiren. Någon eller några kapade den förliga trossen rakt av, antagligen tidigare under onsdagen, och redan den måttliga vinden var tillräcklig för att den knappt 800 ton tunga båten skulle komma på drift.
Ankaret var antagligen nedsänkt och när ungefär tjugo meter av ankarkättingen löpt ut tog det stopp. Nu pekade fören ut i Gavleån i nästan rät vinkel från Alderholmens kaj. Inspektörer från räddningstjänsten oroade sig i det här läget mest för hur mycket olja Laine hade ombord. Även om risken att båten skulle sjunka bedömdes som liten eller obefintlig ville man vara på den säkra sidan innan bogserbåten Karl Alfred kunde göra sitt jobb.

Repen gick av
När så bogserbåten gick till verket genom att först kapa ankarkättingen fanns ingenting som höll fast fören. Den började vrida sig och trycket på den återstående trossen blev enormt. Ett efter ett brast repen tills bara en tamp återstod. Delar av räcket på Laine slets sönder och föll ned i Gavleån. Ett metallföremål slungades ett tiotal meter och damp ned i vattnet nära några nyfikna åskådare.
När Laine vridit sig hela vägen runt och låg med sidan mot kaj minskade trycket.
För Åke Åberg och de andra vid Briggen Gerda-projektet höll alla farhågor de hyst på att besannas. En löst drivande, flera hundra ton tung båt skulle förvandla Briggen Gerda, förtöjd på andra sidan Gavleån, till kaffeved.
- Det är ett skräckscenario - hon skulle kunna sänka briggen. Och sjunker Laine blir det en jätteaffär att bärga henne, säger Åke Åberg, som oroligt iakttog arbetet med att förtöja skeppet.
Det var Åke Åberg, som redan när Laine bogserades, kontaktade skrotbåtens ägare, Per Landin. Denne befann sig i Italien, men är uppenbarligen den person som ska betala bogserbåten.

Vill ha rent och snyggt
Laine är båten som legat förtöjd i Gävle sedan december förra året. Tekniska kontoret såg helst att båten seglade bort och inte hördes av igen. Sjöfartsverket sätter stopp eftersom båten inte är sjöduglig. Ingen hamn är heller intresserad av att ta emot den ruckliga båten.
- Jag har små förhoppningar om att få betalt. Jag gjorde det för att det ska vara rent och snyggt i Gavleån, säger Frank Bohlin, skeppare på bogserbåten Karl Alfred.
Det tog en timme att bärga kättingen medan en tamp höll fast Laine i aktern. När väl kättingen var upptagen var det enkelt att dra runt Laine och förtöja henne med vajrar.

Chrustjovs lyxjakt
Nästa vecka är ett möte med Per Landin planerat i Gävle. Då ska man diskutera en lösning som går ut på att Laine läggs på slip på ett markområde bakom Briggen Gerda. Där ska Laine skäras sönder och forslas bort i delar till närmaste tipp - också ett slut för den lyxjakt som ska ha använts flitigt av döde sovjetledaren Nikita Chrustjov.
- Vi ska träffa Landin i nästa vecka. När vi möter honom öga mot öga hoppas vi kunna lösa det här. En frivillig lösning vore det bästa, säger Dan Ageborn, kommunjurist.
Under tiden Laine legat i Gävle har den tagit in vatten i kölsvinet i främre delen av skeppet. Ventilerna har tagits bort och på däck tornar drivor av metallskrot upp sig.
- Vi vill ha bort den innan vintern kommer och isen lägger sig, konstaterar Dan Ageborn.
Ingen människa fanns ombord på Laine under tillbudet. Tidigare har misstänkta svartarbetare befunnit sig ombord, men av dem syntes inga spår.
Polisen rubricerade kapningen av trossen, som skurits av med kniv eller sågats av, som skadegörelse.

MATS HEDSTRÖM