Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuldsaneringar minskar i länet

Antalet ansökningar om skuldsanering i Gästrikland minskade under det första halvåret jämfört med i fjol.
Men ännu ses inte effekterna av den ekonomiska krisen, befarar Fredrik Abrahamsson vid Kronofogden.
– De som har drabbats börjar nog bli överskuldsatta nu men vill försöka klara av situationen själva först.

Hela Gävleborgs län följer den nationella statistiken. Ansökningarna om skuldsanering fram till och med juni månad har ökat med ungefär 8 procent jämfört med första halvåret 2008. Från 108 ansökningar till 117.

Men sett bara till gästrikekommunerna ses en minskning, från 58 till 45 ansökningar. Fortfarande är antalet ansökningarna flest i Gävle följt av Sandviken, Hofors och Ockelbo i fallande ordning.

Fredrik Abrahamsson, ledare för Kronofogdens skuldsaneringsteam, vet inte varför gästrikekommunerna går emot den nationella trenden. Men han poängterar att det finns faktorer som ger eftersläpningar i statistiken, varför effekterna av den ökade arbetslösheten i Gästrikland ännu inte syns.

– Många som har drabbats börjar nog bli överskuldsatta nu. Men människor har en vilja att försöka klara upp situationen själva innan de vänder sig till oss. Ansökningar i krisens spår ser vi nog först under 2010 eller 2011, säger han.

På nationell nivå syns de sämre ekonomiska tiderna något i form av ett ökat antal ansökningar om omprövning av beslut. När människor får det sämre i krisen klarar de inte av att betala enligt den avbetalningsplan som tidigare gjorts upp.

Men trots allt visar statistiken på att allt fler klarar av betalningsupplägget. Samtidigt som fler och fler blir beviljade skuldsanering i lagens mening klarar ungefär 95 procent av dessa svenskar att bli skuldfria. Relativt få återkommer i Kronofogdens register med nya skulder.

– Förut bockade vi mer av kriterierna vid bedömningarna. Hur skulderna har uppkommit är fortfarande av stor betydelse, men vi nu väger vi även in den enskildes aktuella situation. Att vi skickar ut mindre brev och tar kommunikationen muntligt i stället underlättar säkert också, säger Fredrik Abrahamsson.