Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skutskärskillar hyllar sommaren i Öregrund

Öregrund har fått en egen sommarhit. Bakom står Simon Strand och gruppen Båtklubb från Skutskär.

Sommarhittarna eller sommarplågorna är alltid en snackis varje sommar. Just nu är det 17-åriga Axel Wikners "Det draaar" som toppar listor och kanske kommer bli en av dem vi kommer ihåg mest från 2015 i framtiden. Nu får han konkurrens av gruppen Båtklubb som består av fyra grabbar från Skutskär aktuella med "Sommar i Öregrund".

Simon Strand gör precis sin sista dag på musikproduktionsprogrammet på Linnéuniversitetet i Växjö när GD ringer upp. Där har han gått i tre år och sista två åren har hans inriktning varit låtskrivande. Han är den enda som flyttat från Skutskär. Brorsan Sebastian Strand jobbar som målare och Jonny Källkvist som snickare. Anders Frisk pluggar till energisystemingenjör.

Det är Simon Strand som hållit i trådarna för produktionen, musicerandet och låtskrivandet som gjordes i Skutskär, hemma i föräldrahemmet. Där finns en fullgod studio i hemmamiljö. Pappa är med och gör ett ploppljud och morfars dragspel används i låten. Alla hjälps åt med kör på refrängen och har bidragit med text och idéer.

Morfar är en stor inspirationskälla till låtens tema eftersom Simon fick åka med hans båt till Öregrund förr om somrarna.

– Morfar tycker det är jättekul att vi gjort låten.

En klassisk ingrediens för en sommarhit är akustisk gitarr vilket återfinns även här. Synthar lyser med sin frånvaro. Beatet är däremot svängigt - kalla det samba, latinamerikanskt eller kanske rentav Balkan. Det kan vara dragspelet i kombination som gör att man får en i grunden svensk spelmanskänsla men att det också finns något exotiskt som spökar.

– Vi gillar svensk pop och är delvis inspirerade av "Slå mig hårt i ansiktet" av Thomas Stenström (förra årets stora svenska sommarhit). Sedan lyssnade jag och brorsan mycket på titellåten till fotbolls-VM i Frankrike 2002 som yngre (Dario G - Carnaval De Paris 2002). Beatet är lite svängigare vilket kändes naturligt. Det ska inte vara för crazy, men ändå samba/karneval-aktigt och en skön känsla av att man vill dansa till låten.

Låtens refräng bjuder in till att byta ut Öregrund mot valfri geografisk plats med tre stavelser: säg "Sommar i Gö-te-borg", "Mell-by-strand" eller "Ty-lö-sand" vilket också borgar för att låten kan få spridning utanför Norduppland.

– Ja, det kanske blir en skiva med alla kuststäder, skrattar Simon.

Mot slutet av sången hörs ubåtsljud. Och den som går in på Båtklubbs Soundcloudsida kan höra teasers där sketcher vävts in med skämt om ryska ubåtar som går på grund i Öregrund.

– Det är lite vågat, men gjort med glimten i ögat.

Båtklubb har fått frågan om de vill framföra låten live i Öregrund, men är tveksamma.

– Det var inte målet. Vi ville göra en skön låt. Just nu är vi i startgroparna till nåt som kanske kan bli större.

Låten distribueras av Spinnup, en tjänst för att ge oetablerade artister spridning. Via Spinnup vann även Simon Strand en jullåts-tävling i december med sitt huvudprojekt Älven - som han har tillsammans med sin flickvän.

– Det är alltid kul att ha flera projekt. Med Älven är det mer fokus på låtar än produktion.

Nils Palmeby 026-15 95 53 nils.palmeby@mittmedia.se