Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skutskärspar svindlade för miljoner

En man och en kvinna kapade ett företags organisationsnummer och handlade sedan varor för miljontals kronor.
Nu är de anhållna för grovt bedrägeri.
– Företag måste vara mer vaksamma på vem de lämnar ut varor till, säger Anders Samuelsson på Gävlepolisens ekorotel.

Mannen och kvinnan, 38 respektive 37 år gamla, greps i går i sina bostäder i Skutskär. Samtidigt genomförde polisen husrannsakningar i deras hem samt på en tredje adress som enligt uppgift ska vara en sommarstuga.

Bland det gods som beslagtogs på de tre adresserna kunde polisen konstatera att de återfunnit en hel del varor som paret handlat på kredit under falska förespeglingar.

Polisen har spanat på mannen och kvinnan i drygt två månader. Ett flertal företag hörde då av sig för att berätta att de blivit lurade av en man och en kvinna som handlat varor på kredit. Företaget som varorna ställdes ut på betalade aldrig fakturorna.

– De har besökt sport-, kläd- och byggaffärer och har hämtat ut alla möjliga slags varor, säger Anders Samuelsson.

Utredarna på polisens ekorotel i Gävle tog emot allt fler anmälningar och med tiden svällde fallet, vilket gjorde att polisen i Uppsala, Jönköping och Stockholm drogs med i utredningen.

Företaget och det organisationsnummer som paret använt sig av är vilande, enligt bolagsverket. Trots det har de lyckats få butiksbiträdena att lämna ut artiklar till dem.

– De har besökt affärerna på eftermiddagarna då det har varit mycket folk i rörelse och butiksbiträdena har varit stressade, säger Anders Samuelsson.

Han tycker att företagens kontroller av de företag som handlar på kredit hos dem måste bli mycket mer noggranna.

– De måste kontrollera att de som handlar av dem verkligen kommer från det företag som de säger att de kommer ifrån, säger han.

Det finns misstankar om att paret har sålt vissa av de varor som de kommit över på internet. Hur mycket de har tjänat är ännu oklart. Polisens uppskattar dock att det sammanlagda värdet på varorna gott och väl överstiger en miljon kronor.