Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skydda Sverige med klok klimatpolitik

Allt fler funderar på hur mänskligheten ska stoppa den globala uppvärmningen. Helst skulle vi vilja ha en lösning som är ekonomiskt lönsam. Den lösningen finns och den möter allt större uppskattning. Sverige skulle kunna vinna mycket på att bli första land som använder den.

Det är vår plikt som ansvarskännande medborgare att slå vakt om Sverige och skydda dess invånare, dess ekonomi och natur, både nu och i framtiden. Därför måste vi komma ur vårt beroende av fossila bränslen.

Men det krävs mer. Sveriges utsläpp av växthusgaser är små, globalt sett. För att skydda vårt land måste vi också bidra till att hela världen får bukt med klimatförändringen. Därför är det av yttersta vikt att vår klimatlösning kan bli ett inspirerande exempel för andra länder att ta efter.

En vanlig koldioxidskatt duger inte. Klimatsvaret – CCL Sverige föreslår i stället något som vi kallar Avgift och Utdelning. Det fungerar i princip så här.

1) Låt Skatteverket lägga en smärre avgift på bensin och diesel vid pumpen.

2) Samla intäkterna från denna avgift i en fond, utanför statens budget.

3) Töm fonden varje månad genom att dela ut hela behållningen, i lika stora delar, till varje vuxen medborgare.

4) Låt avgiften stiga rejält år efter år i en förutsedd takt.

Vilka är de största fördelarna med detta förslag?

Det höjer priset på varor som orsakat koldioxidutsläpp vid tillverkning och transport. Efterfrågan på sådana varor minskar och efterfrågan på klimatsmartare alternativ ökar. Detta skapar en hemmamarknad för just sådana varor som världsmarknaden snart kommer att skrika efter. Vår industri kan komma ur startblocken tidigt och utveckla dessa produkter – till glädje för ökande export och sysselsättning.

Det ger en majoritet av medborgarna en utdelning som är minst lika stor som kostnadsökningarna. Alternativ till fossila transporter finns och många fler kommer att tillkomma när efterfrågan ökar.

Det höjer inte skatterna. Avgift och Utdelning kan få alla partiers stöd.

Det startar omställningen samma dag som det införs. Kreativiteten och handlingskraften hos näringsliv och allmänhet stimuleras från första stund.

Utdelningen varje månad gör det möjligt att höja avgiften på fossila bränslen kraftigt och förutsebart år efter år, utan att väljarstödet försvinner.

Glesbygden skyddas. Avgift och utdelning skulle tillföra vår landsbygd stora resurser, särskilt om man beslutar sig för att ge alla som bor i glesbygd dubbel utdelning.

Stigande koldioxidavgift med full utdelning får ett allt större stöd i världen. Senast har republikanska f.d. toppolitiker i USA startat en organisation som driver förslaget.

Sverige har högt anseende i världen. Genom att införa avgift och utdelning skulle vi kunna visa att det finns effektiv och lönsam klimatpolitik som kan genomföras i politisk enighet, med stöd från väljarna. Ett sådant exempel skulle göra enorm global nytta och samtidigt stärka vårt eget land.

Lars Almström

Klimatsvaret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare