Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Skyll inte på arenan”

De pengar som Sandviken lägger på Göransson Arena och annan kultur- och fritidsverksamhet skulle med råge täcka nedskärningarna inom skolan och äldreomsorgen.
Det skrev Thomas Idergard från Timbro på Dagens Nyheters debattsida i går.
Men lokalpolitiker från såväl oppositionen som majoriteten håller inte med.

Annons

Sandvikens kommun har varslat totalt 150 anställda inom skolan och äldreomsorgen i den ekonomiska krisens spår.

Men kommunerna behöver inte dra ner på dessa verksamheter. Det räcker med att prioritera om pengar från områden som kultur och fritid, skriver Thomas Idergard i debattartikeln.

Han är ansvarig för den liberala tankesmedjan Timbros välfärdprogram och tidigare ordförande i det moderata ungdomsförbundet.

Timbro har undersökt de 16 kommuner som lägger mest pengar på kultur och fritid per invånare, däribland Sandviken.

Det är pikant, anser Thomas Idergard, att kommunen nu tagit över en arena med tre gånger så stor isyta som Globen och samtidigt varslar personal.

Men jämförelsen får inte riktigt gehör hos de kommunpolitiker som var eniga om att ta emot arenan som gåva från de Göranssonska stiftelserna.

– Visst finns det de som hissat varningsflagg, men jag kände ändå att vi hade en majoritet av invånarna bakom oss när vi tog emot arenan. Nu måste vi ta ansvar för den, säger oppositionsrådet Riitta-Liisa Björk, M.

Hon anser att kommunen i stället ska spara pengar genom att lägga ut verksamhet på små enskilda entreprenörer.

– Det offentliga behöver inte stå bakom allt, som exempelvis Parkbadet, säger hon.

Hon får medhåll av oppositionsrådet Joe Eriksson-Gladh, NO.

– Jag delar Thomas Idergards uppfattning till 100 procent att kommunerna just nu bara har råd med kärnverksamheterna. Men vi fick en arena som vi aldrig hade kunnat bygga själva. Det är väl magstarkt att kräva att vi skulle ha sagt nej, säger han.

Han anser att kommunen i stället kan skjuta på investeringar som idrottshallen i Österfärnebo.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Kärnström, S, poängterar att kommunen redan gjort besparingar inom kultur och fritid.

– Vi har skurit två procent från alla verksamheter. Sedan är frågan hur man definierar välfärd. Om man inte tycker att bibliotek, simundervisning för barn och fritidsgårdar är välfärd, då kan man slopa det, säger han.

Han tycker att det är fel att skylla på arenan.

– Då är man inte insatt i vad man pratar om. Arenan ger Sandviken otroliga möjligheter, och gynnar handeln och ökar turismen, säger han.

I stället borde regeringen skjuta till mer pengar till kommunerna, anser Peter Kärnström.

Riksdagspolitikern Hans Backman, FP, från Hofors anser att huvuddelen av skattepengarna ska gå till skola, vård och omsorg.

– Men samtidigt är kultur och fritid viktiga inslag för att få en bra kommun att bo i. På sikt kan det löna sig. Folkpartiet bedömer att regeringen nästa år behöver skjuta till mer pengar till kommunerna än vad som tidigare sagts, säger han.