Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyttekungen fyller 60

Fotboll var hans ungdomsintresse, men en knäskada satte stopp för karriären. Nu är det familjen och företaget som får ta hans tid.

– Men jag följer yngsta sonens framgångar på planen och han kan gå långt, säger han

Mats Wohlferdt är som han själv säger en ursandvikare. Han växte upp och började jobba på Sandvik, där han stannade fram till 1976. Sedan började han vid ABB i Storvik där han slutade som platschef innan han startade företaget Svenska Lindningsmaterial AB, 2006.

– Jag fick möjlighet att köpa ut den del som var lindningsmaterial då den annars skulle läggas ner, säger han.

Företaget som har en anställd tillverkar material för generatorer och elmotorer och har en ljus framtid. Mats Wohlferdt pekar på att energibranschen är rätt i dag där Vattenfall är en stor kund.

Han ser fördelar som företagare med en frihet att styra sin tid, även om det sällan blir långa semestrar eller ledigheter. Men han ser friheten som livskvalité och har inga ambitioner att utöka för mycket utan hålla en nivå som känns bra.

För gamla Sandviksbor är Mats Wohlferdt mest känd som en duktig fotbollsspelare och giftig målspottare. Skyttekung alla kategorier i Gästrikland berättar tidningsklipp från 1977 då han spelade i Storvik. Men karriären började i pojklaget hos SAIK, sedan följde han SIF i både division I och II, innan han värvades till Torsåker och karriären avslutades i Storvik.

Att han var duktig målskytt menar Mats Wohlferdt beror på att han var för lat och dålig på att springa tillbaka och hjälpa till i försvaret. Han blev då en släpande forward som fick målchanserna som han förvaltade väl.

– Det fanns en annan möjlighet för individualisterna förr, säger han.

Ett korsband i vänster knä satte stopp för en fortsatt fotbollskarriär. Visst har det blivit lite spel på skoj, men bara i begränsad omfattning. Sedan blev han ungdomsledare när äldsta sonen spelade med SIF och han har suttit i styrelsen för SAIK fotboll fram till förra året. Att leda ungdomslaget såg han som en utmaning, att få ett lag som fungerade i både med- och motgång. Han ser det lite som att leda ett företag där man ska få alla att dra åt samma håll.

I dag är det yngsta sonen som spelar och han har talang och kan bli bra. Mats Wohlferdt ser en stor skillnad, yngsta sonen gillar att träna och han tror att han kan gå långt.

Många känner Mats Wohlferdt som Våfflan, någon bra förklaring till det namnet har han inte, men tror att det hänger ihop med hans efternamn. Namnet Wohlferdt har han genom släktforskning kunnat följa tillbaka till 1500-talet. Där var det en urmakarsläkt i Liège som bar namnet. Sedan försvann namnet, men hans far fick ta tillbaka namnet sedan han bett kungen om tillstånd.

I morgon ska han fira sin 60-årsdag med öppet hus. Hur många som dyker upp vet han inte, men nog blir det en hel del gamla bekanta. En önskan har han också, att få en resa till Skottland för att åka runt till whiskyfabrikerna. Hans egen favorit är Laphroaig och sedan finns det andra rökiga sorter som också passar hans smak.

– Men för att det skulle fungera med resan borde den här artikeln ha varit ute för ett par veckor sedan, säger han med ett leende.