Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slå fikarekord i Gävle på lördag

På lördag kommer Drottninggatan i Gävle förvandlas till ett enda stort kafferep. Tio utvalda städer i Sverige ska göra upp om titeln Sveriges mesta fikastad.

Det är Gevalia som står bakom arrangemanget. Tanken är att så många som möjligt ska fika samtidigt. Mellan klockan elva och fyra på lördag ska det dukas upp på Drottninggatan och det enda man behöver göra är att dyka upp. Patrik Isaksson kommer stå för underhållningen.
- Fikat är ju en stor social institution i Sverige som vi verkligen vill värna om, säger Robert Aras, samordnare för eventet.
Rekordet har Östersund. Där fikade 3563 personer på en och samma gång förra helgen.

- Nja, det beror ju självklart på vem du frågar. Men våra undersökningar visar att ett riktigt fika innebär kaffe och något annat till. Fast viktigast är sällskapet, säger Robert Aras.

Inför lördagens tävling har Gävlebornas fikavanor kartlagts. Ett hundratal personer har svarat på frågor om hur de fikar. När det gäller bästa utländska drömfikakompis blev det dött lopp mellan Jesus och Barack Obama. När Gävleborna fick önska vilken svensk de helst skulle fika med föll valet på Ingvar Kamprad. Om han mot förmodan skulle vara upptagen skulle det däremot gå nästan lika bra med mamma eller Robert Gustavsson. De kom på delad andraplats. Kungaparet var det däremot ingen som ville fika med.