Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slackergubben körde på

De senaste åren har mycket hänt inom svensk reggae. Det märks inte minst på musiken som spelas på O'Learys innan kvällens konsert. För några år sedan skulle 99 procent av den antagligen varit jamaicansk, afrikansk och engelsk. Nu har unga svenska artister som Kapten Röd, Svenska Akademien och Jacco blivit allmängods bland svenska reggaefans.
Och även om Governor Andy startade sin karriär i bandet Fri fart redan 1979 så kan han med lite god vilja räknas till den nya vågen eftersom han albumdebuterade först 2002.
Vildsint trummande börjar värma upp publiken strax innan tolv medan Guvernören själv står i baren och softar.
– Jag vet att ni har det bra, men ni ska ändå säga, "jag mår jävligt bra", ropar han när han slutligen kliver upp på scenen.
Guvernor Andy tillängnar första låten till alla svartskallar, finnjävlar, svennar och hoes och sedan rullar det vidare med "Bulleribock", "Bonus på kortet" och höjdpunkten "Reggaeprofil". Och Andys speciella toastande som blandar ordvitsar, rastaklichéer, barnramsor och politisk propaganda till en ibland störande, ibland skön mix.
Det känns lite som att han inte har några som helst spärrar när han skriver sina texter. Allt får plats. Krystade slutsatser, nödrim och ibland helt briljanta ordvändningar. På skiva får man ofta text och musik för mycket rakt upp i ansiktet. Live fungerar det bättre när sången blir luddigare.
Governor Andy är också en lysande underhållande. Till en början kan man lätt missta honom för oengagerad, men man upptäcker snabbt att det är precis tvärtom. Främst märks det i känslan för när det behövs lite mer publikkontakt för att hetta till eller hålla värmen.
Sångstilen blir lätt lite tjatigt enformig, men det vägs upp av tajmingen och den seriefigurlika utstrålningen. Även den musikaliska blandningen av rootsreggae, ragga, dancehall och dub är unik och går en ölstinn festkväll hem hos de flesta.
– Governor Andy förtjänar mycket mer uppmärksamhet än han får. Mycket svensk reggae är för politisk. Han är en glad slackergubbe som bara kör på och fixar festen, säger Robert Hellstrand i publiken.