Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders är en riktig livsnjutare

/
  • Livsnjutaren och
  • Livsnjutaren och
  • Livsnjutaren och

Anders Rönngren hade inte alls tänkt ta över sin pappas företag. Han ville jobba i butik. Livet blir inte alltid som man vill, men nu har han i alla fall sin butik. I dag fyller han 50 år och firar med stor fest.

Annons

Solen skiner äntligen och det är som gjort för att vara ute i trädgården. Det är precis det Anders Rönngren vill att vi ska vara.

- Visst är vi beroende av vädret. Den här sommaren har kanske inte varit optimal, men det är underbart att arbeta i vår bransch, människor blir så glada när vi gör fint hos dem, såväl på villatomter som i offentliga miljöer. Dessutom får vi arbeta och få betalt för något de flesta ser som ett avkopplande fritidsintresse, säger Anders entusiastiskt.

Anders Rönngren är född i Gävle och uppvuxen i Hagaström. Han gick teknikprogrammet och blev till slut markingenjör. I 13 år hann han jobba för en ingenjörsfirma, innan han som 34-åring tog över pappas firma.

- Jag var bara sju år när pappa startade, så jag är ju uppvuxen med det här. Nu har jag haft företaget i 15 år och jag ångrar mig inte en sekund.

Naturligtvis har det varit slitsamt, tufft och hård konkurrens, men han tycker det ger så mycket så det uppväger allt det jobbiga. Säsongen inom mark- och trädgårdsbranschen sträcker sig från mars till november, och resten av året är det snöröjning som gäller.

- Det är lite tråkigt under vintern, jag vill att det ska vara full rulle och då är det för lugnt. Vintrarna rår vi ju inte över, ibland snöar det ju ingenting.

Men vintern ger också tillfälle till semester och det är då han brukar ta sin ledighet och passa på att resa. Dessutom är han engagerad i olika branschfrågor så han håller sig sysselsatt.

Hinner du med någon fritid som egen företagare?

- Det gör jag faktiskt, jag brukar vara bra på att skilja på jobb och fritid. Det tycker jag i alla fall själv, men jag förstår om familjen tycker det blir mycket jobb.

Anders är en riktig livsnjutare och älskar att umgås med familjen och sina vänner, att ta hem folk för en middag eller att gå ut och äta och dricka gott. Men också att träffa nya vänner. Han social, glad och optimist.

- Lotta och jag brukar kalla oss för "tillfredsaktivister" och "carpe diare", skrattar Anders, jag tycker det sammanfattar oss bra.

Förutom umgänge tycker han om att resa, utförsåkning och att fiska. Han går gärna på hockey och ser Brynäs, han har haft säsongsbiljett i snart 25 år.

- Jag är nyfiken på det mesta och vill gärna prova nya saker. Vid 40 fick jag plötsligt för mig att ta mc-kort. Jag brukar säga att jag fick två 40-årskriser, den ena hade två hjul och stod i garaget, skrattar Anders.

Tyvärr har han länge haft problem med ryggen, men genom att hålla igång och motionera har han lyckats hålla besvären i schack. De är bland annat ett "gubbgäng" som försöker hålla i gång med lite innebandy

Och apropå att testa på nya saker, blev han tillfrågad att vara med i tv-programmet "Smartare än en femteklassare" i våras.

- Jag hade glömt att jag tackat ja, men när de ringde upp tänkte jag bara; "varför inte". Tyvärr åkte jag ur tidigt. Och jag åkte ur på en trädgårdsfråga, skrattar Anders, men det bjuder jag på.

Det verkar inte vara mycket som sitter fast när det gäller Anders. Han går med glädje till jobbet varje morgon. Tycker om att lyfta sin personal och få dem att växa, och försöker sprida optimism och att uppmuntra andra människor. Men han ifrågasätter också mycket i livet och funderar gärna lite djupare på vissa frågor

Hur är det då med åldersnojan?

- Absolut inget alls, säger Anders med eftertryck, jag är tillfreds med livet. Min bästa tid är nu.

Mer läsning

Annons