Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggjobbaren som blev bankchef

/
  • Kärleken till idrotten finns kvar hos Peter Löwenborg och alldeles särskilt klappar hjärtat för Gefle IF.

Annons

GD GRATULERAR

Knäskadan satte stopp för fotbollskarriären men blev startpunkten för en helt ny. Byggnadsarbetaren Peter Löwenborg började plugga ekonomi, och vid fyllda 50 är han chef för en hel bank.

Det var nästan bara fotboll i huvudet på den unge Peter Löwenborg. Studierna på gymnasiets bygglinje var kanske inte det allra viktigaste i livet och pluggandet blev därefter.

Men efter sex år i byggsvängen blev det krånglande knäet en vändpunkt. Fotbollen var inte längre framtiden även om han var inne och nosade på en tränarkarriär. Peter Löwenborg bestämde sig för en helt ny inriktning, läste in gymnasiets ekonomlinje på KomVux, fick sommarjobb på dåvarande PK-banken och blev fast anställd.

Sedan har det rullat på. Han fick goda möjligheter till vidareutbildning i banken, flyttade till Karlstad med familjen, flyttade tillbaka till Gävle några år senare och blev Norrlandschef för kapitalhanteringen inom Nordea.

Han var kontorschef för Nordea i Gävle när han fick en förfrågan från Danske Bank om att vara med och starta Gävleborgs Provinsbank. Ett drömerbjudande, kan man tycka, för den som gillar utmaningar.

– Först var jag inte intresserad, men sedan tänkte jag att om inte jag gör det blir det någon annan som får chansen.

Så han antog utmaningen att starta om som chef för en ny bank. Peter Löwenborg och kollegan Bo König, även han rekryterad från Nordea, började från grunden med varsin mobiltelefon på fickan. Tre år senare är Peter Löwenborg mer än nöjd med utvecklingen.

– Det har gått bra för oss.

Jobbet slukar det mesta av hans tid men Gefle IF och fotbollen har fortfarande en särskild plats hos bankchefen, som följer laget på hemmaplan och ibland på bortamatcher. Han tycker att han har mycket med sig från idrottens värld även i jobbet och tiden som byggnadsarbetare har också satt sina spår.

– Man behöver inte sätta på sig kostym för att komma till mig, säger Peter Löwenborg.

Om tio år tror han att han är kvar i bankvärlden, och kanske bidrar med sina kunskaper i företagsstyrelser. Och så hoppas han att det blir mer tid för golf, en utmärkt sport för en bankchef som gillar att tävla. Där har Peter Löwenborg en egen målsättning för livet efter 50. Handikappet på 20 ska pressas ner, nu med målmedveten träning.

Familjens häst tänker han däremot aldrig hoppa upp på. Den utmaningen tackar Peter Löwenborg definitivt nej till.

Mer läsning

Annons