Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kan bli prat om mode på födelsedagen

/
  • När Sigrid Aspenberg föddes var det ännu sju år kvar till första världskriget.

Annons

GD GRATULERAR

– Jag har det bra, det är bara det att jag inte ser så bra längre. Det är gula fläcken som slagit till, säger Sigrid Aspenberg som tar emot i sitt rum på Björkegrenska gården.
Även om det numera är ganska många som fyller 100 år eller mer så går det inte att komma ifrån att en som fyller 101 har levt ett väldigt långt liv. Sigrid Aspenberg föddes och växte upp i en stor syskonskara i Sikvik. Hon bodde en tid hos släktingar i Stockholm innan hon flyttade till Gävle för att börja arbeta i Wessléns kappaffär.
– Den finns ju förstås inte kvar längre, säger Sigrid Aspenberg.
Hon träffade sin man Ivar, de gifte sig och fick tre söner. Och när sönerna hade växt upp började Sigrid arbeta hos Wessléns igen.
Givetvis var Sigrid Aspenberg intresserad av kläder, annars hade det nog inte blivit så många år i kappaffären. På måndag då hon fyller 101 kanske det blir lite klädprat, för bland dem som kommer för att uppvakta finns sondottern som jobbar med mode i England.
– Det ska bli så roligt att få träffa henne igen, säger Sigrid.
Några speciella önskningar har hon inte inför födelsedagen. Är man över 100 år gammal så behöver man inte så mycket, resonerar hon. Och glädjen den har hon genom barnen och barnbarnen.
Det är bara drygt ett halvår sedan hon flyttade in på Björkegrenska gården. Hon tycker att det går bra att bo där även om det kan kännas lite ensamt ibland.
– Det är tur att jag får komma ut och gå ibland. Ett par-tre gånger i veckan kommer ledsagare hit och går ut med mig om vädret är bra. Då brukar vi gå någonstans och dricka kaffe. Och så kommer ju min son Per hit så ofta han kan., säger Sigrid.
Så länge Sigrid Aspenberg orkade reste hon gärna utomlands och så tyckte hon mycket om att spela bridge.
Så det är inte så konstigt att hon ständigt har en skål med Brigdeblandning på det lilla bordet.
– Det är väldigt gott att ta en då och då, säger Sigrid och ler.
Anders Wennberg

Mer läsning

Annons