Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag börjar Roland med sin favorit

/
  • I snart 22 år har Roland Ericsson sänt sitt önskeprogram med andliga sånger. I dag sänder han sitt 700:e program.

Annons

Ni som rattar in Radio Gävle 102,7 mhz klockan nio nu på morgonen (eller i morgon klockan 18) får garanterat höra ”I Gud min själ som svan på havet vilar” med Artur Eriksson.

Det är nämligen en av Roland Ericssons egna favoriter bland andliga sånger.

– Den betyder mycket för mig, säger han.

Och nog har han all rätt att börja med en egen favorit just i dag när han sänder det 700:e programmet av Hjärtesångerna, en riktig långkörare i Gävleborgs-etern.

Roland är för övrigt släkt på långt håll med sångarpastorn Artur Eriksson, båda två har rötterna i Östervåla.

Att dagens program verkligen är nummer 700 är bombsäkert. För när han började sända programmet den 17 september 1987 skrev han siffran ett på sitt manus och sedan har han fortsatt numrera.

Det var alltså för snart 22 år sedan som det började med lite funderingar kring andliga sånger i Radio Gävleborg. Roland pratade med Ole Oldéen och Olle Manneborg och fick börja sända en halvtimme i veckan. Men 1996 kom en ny chef till lokalradion och ville ha programtiden till annat, så då trodde Roland att det var över.

– Jag räknade de arga insändarna då, det kom åtminstone 35 stycken som protesterade mot att programmet lades ner. Och Hasse Persson sa till mig att mitt program hade den näst högsta lyssningen av lokalradions alla program, så det tog jag med mig, berättar Roland.

Radio Gävle hörde dock av sig ganska snart och bad honom fortsätta sända över närradions frekvens. Fast då fick de byta namn till Hjärtesångerna. Det ursprungliga namnet Hjärtats sånger fick de inte använda längre.

Sedan har det rullat på med sändningar över Gävle med omnejd och sedan 1999 även över Ovanåker-Bollnäs i Hälsingland. Roland Ericsson är en känd radioröst och får många bevis på uppskattning.

– I min roll som sjukhuspastor blir jag ofta ombedd att göra olika förrättningar av människor som hört mig i radio. Det kan vara en make som vill att jag ska förrätta begravningen av hustrun eller att jag ska komma på besök hos någon som är sjuk.

Andliga sånger är något som är ordentligt förankrat i folkdjupet. Andliga sånger håller, som Roland Ericsson själv säger.

Vad är då mest önskat?

– Det är ”Blott en dag”, den är i särklass mest önskad. ”Oh, store Gud” är en annan som ofta önskas.

– En lite mindre känd andlig sång som folk ofta vill höra är ”Glöm inte bort att änglarna finns” med Nils F. Nygren. Det är en enkel vardagsvisa som lyssnarna tycker om, säger Roland Ericsson.

Ja, ni som slår på radion vid nio i dag får höra vad jubileumsprogrammet innehåller. Vi kan avslöja några av artisterna i alla fall: Elvis Presley, Lasse Lönndahl, Curt & Roland och Jan Sparring bland andra.

Mer läsning

Annons