Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaija vet vad hon vill

/

Annons

GD GRATULERAR

Kaija Valtonen fyller 50 år i dag och firar med stor fest. Men eftersom Kaija fyller år på en av årets sämsta födelsedagsdagar blir det inte fest förrän på nyårsafton. Hon önskar sig en enda present: ett körkort!

Kaija Valtonen är känd som den bestämda, färgstarka och handlingskraftiga kvinnan som dels äger Designforum och dels kämpar för Drottninggatan. Men hon är så mycket mer än det.

Historien om Kaija Valtonen började i Finland för precis 50 år sedan.

– Jag är alltså finlands-finsk, inte finlands-svensk, säger hon med glitter i ögonen.

De första sex åren minns hon inte speciellt mycket av men när hon var sex år, 1964, tog familjen sitt pick och pack och fyra barn och flyttade till Sverige och Huddinge som en av alla familjer som arbetskraftinvandrade. Kaija och hennes syskon kunde inte ett ord svenska. Hemma pratade familjen finska men barnen svarade alltid på svenska för att bli ”svenskar” så fort som möjligt.

När Kaija var 18 år flyttade hon in till Stockholms innerstad och jobbade bland annat som vaktmästare på Rapportredaktionen och senare på Moderna museets boklåda samtidigt som hon pluggade. Först blev det en konstutbildning och därefter en halv juristutbildning. Konstbranschen hade en rejäl svacka vid den här tiden och Kaija fick en ekonomiutbildning via AMS. Men det fanns inga ekonomijobb heller.

Sambon Göran Samuelsson är historiker och när han fick en tjänst på lantmäteriet i Gävle 1994 när första barnet, dottern Vendela, bara var ett par år.

– Vi tänkte att vi testar att bo i Gävle i ett par år men det är 14 år sedan nu.

1995 föddes sonen Love och den 7 november 1997 öppnade Kaija sin egen butik, Designforum på Drottninggatan.

– Vilken tur att jag gjort så många olika saker. Jag blev rustad för att driva företag. När jag öppnade butiken tyckte jag att jag blivit ”STOR”.

Och större ska hon bli. I februari utökar hon lokalytan till att innefatta lokalen vägg i vägg.

– Jag byter nog inte yrke fler gånger. All konst jag sett och kultur jag upplevt har landat i min förmåga att känna av trender och göra urval. Konst och design hänger ihop.

Hon vet vad hon vill, Kaija Valtonen.

– Hade jag varit i Finland hade ingen upplevt mig som bestämd. I Finland bestäms och genomförs saker men i Sverige bordläggs och utreds det.

Kaija sitter inte längre med i styrelsen för centrumsamverkan men är fortfarande talesman för Drottninggatan. Fick hon önska något till gatan vore det en ”dragare” typ Systembolaget, ett apotek eller en saluhall som drar mycket folk. Skulle det bli så fick hon ännu flera besökare i sitt ”vardagsrum”. Det är så hon ser på butiken.

– Många kunder har jag börjat umgås med privat och en del kommer varje dag och hälsar på.

Men åter till det finska ursprunget. Var sjätte vecka träffar Kaija ett gäng finska damer och då pratar alla finska. Kaija som är en pratglad person är nästan helt tyst på träffarna. Hon har helt enkelt ett för dåligt förråd av finska ord trots att hon var finsk medborgare ända tills för tre år sedan.

Födelsedagen då, hur blir den?

– Jag och drottningen, säger Kaija och skrattar när födelsedagsdatumet kommer på tal och så berättar hon att hon inte är så mycket för att fira. Som singel i Stockholm firade hon på krogen med vänner men numera firar vi bara vart tionde år.

– Jag brukar få en prinsesstårta på själva födelsedagen som det står God Jul på och barnen och sambon har julpyntat, berättar hon.

I år är det ett sådant där ”tionde år” så kalas blir det men inte förrän på nyårsaftonen med 30-50 personer i Sjömanskyrkan och det hon önskar sig är ett körkort?!

– Jag håller på att ta körkort och har kört upp två gånger som privatist men kuggat så jag önskar mig en intensivkurs och en trevlig fest med vännerna.

Mer läsning

Annons