Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matlagning är Kjells nya intresse

/
  • Musik har alltid varit en del av Kjell Carlbergs liv. Nu fyller han 80 år.
  • Musik har alltid varit en del av Kjell Carlbergs liv. Nu fyller han 80 år.
  • Kjell Carlberg har många intressen, bland annat fotografering, då har han stor hjälp av sin dator.

Att Kjell Carlberg i Forsbacka ska fylla 80 år kan man inte tro. Han ser verkligen pigg ut.
– Visst är det lite irriterande att jag som alltid varit så aktiv, märker att jag inte orkar lika mycket längre, säger han. Men det är väl tidens gång, och än så länge försöker jag göra det jag vill, även om det tar längre tid.

Annons

Kjell Carlberg är född och uppvuxen i Nedansjö väster om Sundsvall. Där utbildade han sig till elektriker och när han efter några år ville byta arbetsplats, blev det Sandviken, för där fanns det bostad. Han blev så väl mottagen på företaget att det var en självklarhet att ta jobbet. Tre år var han elektriker innan han blev platschef på filialen i Forsbacka. Familjen flyttade dit och han bytte arbetsort och blev chef i Valbo. Det hann bli 24 år på Elektro-Montage innan han började på Elinstallatören i Gävle. Där var han sedan kvar fram till pensionen och avslutade de sista åren med att vara platschef i Sandviken.

– Jag har alltid trivts på jobbet. Det har varit ett socialt jobb och jag har haft bra arbetskamrater omkring mig.

Kjell har varit och är en aktiv person och har gärna något för händerna. Han har många intressen och trots att åldern börjar ta ut sin rätt, håller han fortfarande i sina intressen. Han tycker om att snickra och huset de köpte var från början ett riktigt ruckel. Han har renoverat både ut- och invändigt själv, men naturligtvis också med hjälp av goda grannar och vänner.

– Det tog ungefär två år att färdigställa huset, men vi flyttade in när vi hade nedervåningen klar, så kunde jag bygga vidare på övervåningen allt eftersom.

Har man hus, har man också en trädgård, och det gillar Kjell.

– Jag gillar blommor. Förr sådde jag från frö, och hade hundratals plantor, numera köper jag oftast sticklingar och har nog "bara" hundra. Dessutom har jag börjat odla örter. Det är roligt och rogivande med trädgårdsarbete.

För att hålla igång har Kjell åkt längdskidor och sprungit. Han har åkt elva Vasalopp och även ett långlopp i Italien. Dessutom har han sprungit Lidingöloppet. Han har också varit engagerad inom Forsbacka IK och deras dåvarande skidsektion.

– När jag slutade själv var jag i stället tränare och ledare i klubben, som sedan utökades till att bli även tränare för distriktets skidåkare. Efter tränarperioden utbildade jag i stället tränare för distriktets klubbar.

Det är också Kjell som är "pappa" till Forsbackas elljusspår

– Ja, jag ringde och tjatade och blev lovad ett spår, när det sedan drog ut på tiden, tog jag, med fritidsförvaltningens godkännande, saken i egna händer och satte i gång att röja och fixa tillsammans med andra i klubben och till slut hade vi ett elljusspår.

Att Kjell är och alltid har varit aktiv råder det ingen tvekan om. Förutom det nämnda har han också i nästan hela sitt liv hållit på med musik. Han började spela fiol som elvaåring, men gick sedan över till basfiol och jazz. När familjen flyttade till Sandviken gjorde han ett uppehåll från 1963 till 1990 då han började igen.

– Jag spelade i lite olika gäng, och vi hade spelningar på bland annat bröllop, fester och även på äldreboenden.

Något som han börjat med på "gamla dagar" är matlagning.

– Jag är självlärd och följer oftast recept. Jag gillar mest kött och gärna långkok, jag gör mycket grytor. Jag tycker matlagning ska få ta tid. Men även fisk är gott, och eftersom jag tycker om att flugfiska, har jag ofta fisk hemma.

Familjen har alltid varit viktig för Kjell. Han har alla tre barnen och deras familjer i närhet och de umgås mycket och tar hjälp av varandra.

– Visst tycker barnen att jag måste börja ta det lite lugnare, men samtidigt tror jag man håller frisk när man får hålla i gång. Just nu tycker jag det är roligt med data och teknik. Jag gillar att fotografera och i det har jag stor hjälp av datorn.

Födelsedagen firar han hemma i lugn och ro med närmaste familjen.

Mer läsning

Annons