Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tackar Gudrun för sig

/
  • Gudrun Lundberg vet var hon har sina mappar. Ett gott ordningssinne är ett måste när man jobbar med att diarieföra inkommande post och handlingar.

Den 18 maj 1965 stegade Gudrun Lundberg in på Gävle kommun. I dag lämnar hon stadshusets diarium efter drygt 43 år i kommunens tjänst.
Nu tackar Gudrun för sig

Annons

För journalisterna i Gävle är Gudrun Lundberg ett välbekant namn. Varje dag får hon besök av reportrar som jagar nyheter i stadshusets diarium. All post och alla handlingar ska passera Gudrun Lundberg för att diarieföras. Det är inte bara journalister som brukar komma förbi hennes kontor. En och annan vanlig nyfiken Gävlebo som vill läsa igenom kommunens post tittar också in ibland.

– Man känner ju ett samhällsansvar när man sitter här, att ge bra service till allmänheten, säger Gudrun Lundberg.

Snart kommer det att bli ännu lättare för de som vill följa med i vad som händer på stadshuset. Inom kort ska diariet läggas ut på internet.

Annat var det när Gudrun Lundberg började jobba med diariet på stadsarkitektkontoret 1965.

– Då skrev vi för hand med reservoarpenna i en stor bok, berättar hon.

Under sina nästan 44 år som anställd på Gävle kommun har Gudrun Lundberg hunnit med att jobba på stadsarkitektkontoret, organisationskontoret, gatukontoret, IT-avdelningen och kommunledningskontorets ekonomiavdelning innan hon hamnade på den tjänst på stadshusets diarium som hon lämnar bakom sig i dag.

Det är inte bara sättet att diarieföra som har förändrats under dessa år.

– När jag började här 1965 så kunde man inte dua cheferna utan man sa ”kan stadsarkitekten läsa det här?”. Man hade väldigt stor respekt för cheferna. Nu är det mer avslappnat och det har blivit lättare att jobba när vi inte behöver vara så formella.

Något annat som har förändrats är kvinnosynen.

– Det är en otrolig skillnad. I mitten på 60-talet kunde kvinnorna inte ha långbyxor på jobbet och en kvinnlig chef på stadsarkitektkontoret hade varit otänkbart.

I dag diarieför Gudrun Lundberg sin sista handling på stadshuset. Det har krävts sinne för ordning och reda för att klara av att hålla koll på alla handlingar som passerat henne dagligen.

Men det har Gudrun Lundberg, även när hon kommer hem till lägenheten på Brynäs.

– Ja, jag tycker att det är viktigt att veta var man har saker och ting.

Från och med nu ska hon njuta av fördelarna med att vara pensionär. Till att börja med blir det jul- och nyårsfirande i spanska Sevilla med maken Henry, chef för revisionskontoret på Gävle kommun. De träffades på jobbet för fyra år sedan. Hon får vänta något år innan Henry går i pension. Men Gudrun Lundberg tror inte att det blir några problem att sysselsätta sig på dagarna tills dess.

– Det ska bli skönt att kunna gå och träna på förmiddagen och att kunna sitta och sy i dagsljus.

Mer läsning

Annons