Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ove vill helst ha ett pensionärsliv utan duvor

/
  • Ove Anonsen har varit pensionär i tio år, men är med och rycker i många trådar fortfarande. I dag fyller han 70 år. Foto: Anna Lindström

Annons

GD GRATULERAR

Med en uttalad ovilja mot att mata duvor och ett högst normalt intresse för att spela golf behöver pensionären Ove Anonsen andra utmaningar. Det insåg han redan när han pensionerades från VD-posten på Leaf för tio år sedan.

Han startade ett eget företag, blev konsult och har sedan dess haft ett finger med i lite av varje i stan, ibland hela handen. Numera är han också tillbaka i sitt gamla företag, men nu i en helt ny roll.

Till Ahlgrens kom han redan 1977, som marknadschef. Då var det fortfarande ett av Gävles många framgångsrika familjeföretag, men såldes senare till statliga Procordia, och Ove Anonsen blev VD.

Den senaste ägargruppen tog över så sent som för några år sedan och nog hade Ove Anonsen ett finger med också i det spelet. När den holländska livsmedelskoncernen CSM beslutade sig för att sälja ringde han till Robert Andreen, grundaren av riskkapitalbolaget Nordic Capital, tidigare chef för Utvecklingsfonden i länet.

Nordic Capital hade tidigare varit spekulant på godistillverkaren och lade nu ett bud tillsammans med ett utländskt riskkapitalbolag och tog över som ägare.

Nu äger de Leaf och Ove Anonsen blev tillfrågad om han inte ville sitta i styrelsen.

– Det är ett roligt jobb och ett ganska stort uppdrag.

Och några av de tio fingrarna hade han förstås med i spelet när Gavlerinken skulle byggas om och byta namn till det som alla räknade med, Läkerol Arena. Fattas bara annat för Läkeroldirektören, som suttit tolv år i Brynäs styrelse.

Och han har gjort andra insatser i sitt gamla företag. När han fick höra att den tidigare ägaren CSM planerade att kassera hela arkivet med allt material från starten av Ahlgrens tekniska fabrik i Gävle såg han till att det i stället hamnade på länsmuseet.

Som företagsledare drev han tesen att förändringar är nödvändiga och det gäller att få medarbetarna att inse att utan förändringar blir det inte heller någon utveckling. Men traditioner och en kontakt med historien är också värden som han gärna slåss för.

– Det gäller att hitta en balans.

Den balansen tycker han att han har hittat i sitt eget liv. Han säger att han mår bra, och det ser ut att stämma. Han är en aktiv pensionär som fortfarande lägger sig i. Som ordförande för Mellansvenska Handelskammaren är han mitt uppe i jobbet att stöpa om en anrik, hedervärd sammanslutning till en modern, funktionell organisation för företagande.

– Vi har kommit en bit på väg, men vi är inte färdiga, säger han.

Och han har uppdrag i andra styrelser, bland annat Bilmetro, och familjeföretaget Saturnus i Skåne, de där som gör dryckesessenser.

Dagen efter den här intervjun åkte Ove Anonsen, snart 70, till Amsterdam för ett styrelsemöte med Leaf. Duvorna får vänta.

Mer läsning

Annons