Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

/

Annons

Kristina Stina Wahlman vår kära farmor och mormor har gått ur tiden i en ålder av 93 år.

*

Hon föddes 1923 och växte upp i Hertsjö, en by utanför Bollnäs tillsammans med sina fem syskon. Hon hade också en stor kärlek till Alfta där hon gick i skolan under en del av sin uppväxt. Hon slutade skolan 1937 och därefter under åren 1939 och 1940 fick hon sina första anställningar som hembiträde i Brånan och Sunnansjö. Efter att gått i Bollnäs Folkhögskola började hon 1942 att arbeta vid Moheds Barnhem. Senare flyttade hon till Gävle för att arbeta vid Alborga Kommunhem där hon slutade 1944. Samma år träffade hon vår farfar och morfar Sven vid en dansafton i Mackmyra Folkets Hus, som då var en välkänd mötesplats i Valbo.

De gifte sig 1945 i Valbo kyrka och bosatte sig i Överhärde hos Svens föräldrar i husets övre våning. 1946 föddes Arne och därefter utökades familjen med Rune och dottern Gunvor. Vår Stina tog hand om hemmet och hushållet medan Sven kunde bedriva sin verksamhet på heltid för att försörja familjen. Stina gjorde ett fantastiskt arbete då hon förutom ansvaret för hemmet deltog i det fysiskt krävande jobbet i verksamheten. Hon var en husmor av den gamla skolan, slottssteken till söndagmiddag med ostkaka till dessert, handrullade köttbullar, sockerkakor och klippta längder, hemlagad sylta från julgrisen, hon gav av hela sig själv för att alla skulle ha det bra.

På senare tid intresserade hon sig för syföreningen och bussresorna över hela Norden. Resan till släktingar i Amerika blev aldrig av, hon ville gärna träffa sin brevvän Ellinore, men att flyga så långt det ville hon inte göra. Som änka fortsatte hon att åka med sina vänner på olika bussresor, tyvärr föll hon olyckligt under en bussresa och skadade sin rygg. Därefter blev hennes hälsa sakta sämre men hon kämpade på och med vänner och rollator deltog hon i många fler resor. Hon bodde i sitt hem ända till 2011 då hennes situation blev för svår.

Stina önskade sig till Furugården i Valbo för då kan jag träffa lite kompisar sa hon, vilket var viktigt för henne då hon var mycket social. Hon gillade att lyssna på musik, det kunde vara både religiösa toner och dansbandsmusik. Hon var också en flitig besökare då det bjöds på underhållning i matsalen. Hon uppskattade boendet på Furugården och hade roligt med deras underbara personal och alla boende på avdelningen, hon sa "jag hade inte kunnat få det bättre."

En fantastisk kämpe till farmor och mormor, intresserad av familjen, nyfiken, glad och trots lågmäldheten älskade hon att få vara i fokus och gärna vara med på nån bild eller reportage i tidningen.

Barnbarnen Lotta, Lina, Vanessa

Mer läsning

Annons