Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

/

Annons

Efter en tids sjukdom avled konstnären Mårten Andersson den 28 december, 83 år gammal. Mårten bodde omväxlande i Freluga utanför Bollnäs eller i Stockholm. Närmast anhöriga är barnen, Annika, Clara, Sara och Jerker. Hans framlidna hustru Monica dog år 2000.

*

Mårten Andersson växte upp med sin pappa i Freluga utanför Bollnäs. Pappa Kalle målade allmogemotiv på speglar och Mårten brukade smyga in i målaraboden och låna penslarna. Möjligen var det där han lade grunden till sin karriär. Under sina studier på Konstfack fick han praktik hos Rättviksmålaren Jerk Werkmäster. Några år senare 1955-56 reste han till Florens och tillsammans med Lennart Jirlow studerade de på Academia di belle.

Mårten återkom ofta till Werkmäster som han betraktade som sin läromästare och då inte minst inom folk- och allmogekonsten. Hos Werkmäster fick han också lära sig grunden om tekniken för kyrkmålningar. Målningarna blev med tiden främst i olja och grafik. Motiven hade starka färger med mystik och många detaljer ofta hämtade från Hälsingekulturen.

Även om han tillsammans med sin älskade Monica flyttade till Stockholm på 70-talet var Hälsingland och Freluga alltid dit han återkom. Det är svårt att hitta en bättre ambassadör för Hälsingland än Mårten. Stora förebilder inom konsten var hälsingemålaren John Steen och Isac Grunewald som han ofta talade om. Mårten blev under 2000-talet en av Sveriges högst betalande levande konstnärer med flera verk som betalades över en miljon kronor på de större auktionshusen i Stockholm.

En mycket stor dag för Mårten var när han år 2015 fick mottaga Prins Eugens Medalj från Kung Carl Gustaf som en uppskattning för sin konst.

Vi har själva haft förmånen att få köpa flera verk av Mårten som finns utplacerade på våra hotell. Inte minst kan man se Selkroken i lobbyn på Hotell Hudik eller Brudparet på samma hotell.

En stor konstnär har lämnat oss men hans många fantastiska verk finns alltid kvar och kan beskådas av oss alla som beundrade hans konst.

Kurt och Gertrud Östlundh

Mer läsning

Annons