Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord

/

Annons

Till minne av Susanne Sussie Mälqvist

*

Vår älskade Sussie har avlidit. Hon var aktiv skådespelare i Gävle Handikappteater mellan åren 1980-2015. Alltså i hela 35 år. Sussie ville oftast ha roller där hon fick skrika och gapa. Styra och ställa. Privat var hon vänligheten själv med massor av humor. Sussie lärde sig långa krävande roller med det vi i vår teater kallar "papegoj-metoden" eftersom Sussie inte kunde läsa. Jag sa replikerna först och hon efter - på så sätt memorerade hon långa stycken. Hon hade även under en tid replikerna inlästa på bandspelare som hon lyssnade på hemma. Alltid ivrig att lära.

År efter år utvecklades hennes skådespelarekonst i otaliga uppsättningar. Redan på 1980-talet gjorde hon framträdande roller som föreståndaren Pölsan i pjäsen "Dagcenter Veta hut" och "Gruppbostad Lyckan". Hon spelade rektor i "Apans hämnd", skolföreställningen som vi turnerade med i grundskolan under 1990-talet och spelade drygt 100 gånger. Hon deltog aktivt under alla år då Gävle Handikappteater besökte skolor och gjorde klassrumsinformation. Då berättade hon osentimentalt och informativt om sin utvecklingsstörning. Sussie hade även en framträdande roll i Halvar och hemtjänsten (1998) där hon agerade hemtjänstassistent med bravur. Sussies rolltolkning av Gullan, en kontrollerande dominant morsa, i Såpa 1 (2006) och Såpa 2 (2008) är också minnesvärd.

Sussie var mycket intresserad av kungahuset så det var en stor upplevelse för henne 1996 när Gävle Handikappteater spelade för kungaparet och Sussie fick hälsa på både Kungen och Drottningen.

Sussie fick motta Gävle kommuns honnörsstipendium på 2010-talet för stor skådespelarkonst. Sussie hade en central plats i kamratgänget på grund av sin omtanke om oss alla. Att fått vara Sussies vän på och utanför scen under 35 år har för mig personligen varit en stor gåva.

Ulrika Hörberg

Gävle Handikappteater

Mer läsning

Annons