Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för Stora Ensos öppet hus

/
  • Bröderna Axel och Ture Häggblom var två av besökarna vid Skutskärs bruks öppet hus.
  • Jonas Heikkinen, längst till vänster, visade för besökarna hur man jobbar med gamification i kokeriets manöverrum.

Annons

Det var drygt 200 personer som tog chansen att lära sig mer om Skutskärs bruks verksamhet, när bruket öppnade upp grindarna för allmänheten förra lördagen.

Det erbjöds ett stort utbud av guidade turer under öppet hus-dagen. Det fanns möjlighet att se stora delar av brukets produktion från stock till massa. Det ordnades guidade turer till renseriet, kokeriet, sodahustaket, styrcentralen för pannhuset, torkmaskinerna, gamla blekeriet och mekaniska verkstaden som fanns med i programmet. Besökarna fick möjlighet att se att bruket numera är en modern och högteknologisk arbetsplats.

Under dagen berättade brukschef Henrik Holm om brukets pågående investeringar, det är många spännande projekt på gång. Ett av investeringsprojekten som de närboende kommer att märka av är det nya svaggassystemet, som gör att lukten och svavelutsläppen från bruket minskar. Skutskärs bruk är i dag den största industrin i Älvkarleby kommun och Europas största producent av fluffmassa, som används till blöjor och andra hygienprodukter.

En av de populära aktiviteterna för barnen under öppet hus-dagen var experimenthörnan. Där fick de bland annat prova på att tillverka såpbubblor, titta i mikroskop och testa hur ytspänning fungerar. Det fanns också möjlighet att uppleva skogen med virtual reality-glasögon, något som både barn och vuxna uppskattade. Motorsågsskulptör Christer Gustafsson, fanns på plats på bruksområdet och bjöd på fartfylld action när han formade olika konstverk i trä med hjälp av sin motorsåg. Ett av hans konstverk var även ett av priserna i en av flera tävlingar som anordnas under dagen.

Skutskärs Bruk har som ambition att årligen arrangera öppet hus för allmänheten.

Mer läsning

Annons