Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp allt - botanisera bland dina skivor och lägg upp på Discogs!

September månad är här och med det har intitativet Spin från världens största skivdatabas Discogs börjat. Målet är att rädda 120 000 skivor och band från glömska. Så börja rensa i dina gömmor och lägg upp. Det är buskenkelt, du får ordning och reda samt gör en kulturgärning.

Annons

Det är inte varje dag jag känner att det är rätt att göra så oförblommerad reklam för ett amerikanskt företag men nu är det dags. Discogs - världens största digitala skivdatabas behöver din och min hjälp. Under namnet SPIN - September Pledge Initiative - är målet att all musik eller inspelningar överhuvudtaget släppta på vinyl, cd, kassett, stenkaka, minidisc - you name it - ska upp på deras databas. 120 000 entries är målet att all världens Discogs-användare ska ladda upp innan september är över. Hittills under månaden - i dag den 7 september - har över 24 000 enheter laddats upp och med en snabb uträkning innebär det att målet kommer nås.

Video om intitativet:

Jag har tagit uppropet på yttersta allvar - tvångsmässigt besatt av ordning och reda som jag är. Jag har gått i genom hela min vinylsamling (cirka 1 700 enheter), kassetter (omkring 50), cd (max 300) och stenkakor (150 runt räknat). När jag granskat samtliga har jag fått fram exakt vilka jag inte lagt in i min samling på Discogs eftersom de inte finns där än. Jag har också gjort horribla (eller fantastiska) upptäckter som att mitt cd-ex av Galenskaparna & After Shaves "Hajen som visste för mycket" inte var återpressen från 1998 som låg uppe. Nix, det var ett original - så nu måste jag "äntra" rätt version. Jag har också dammsugit redaktionen. Nu ska bland annat det lokala dansbandsgänget Ramsells få äran att ståta på Discogs med sin cd-r. Precis som lokala dansbandet Leif Engvalls och alla sköna utgåvor på dansbandsetiketten Skåneton. Mest för att omslagen är så fasansfullt kul.

Ramsells från Gästrikland går inte säkra från Discogs.

Vad ska det här vara bra för undrar du?

* Den främsta anledningen är att du får reda på din egen samling och därmed inre ro.

* Det näst viktigaste är att andra kan lägga in den i sin samling. Därmed har du gjort en insats för en medmänniska.

* Det kan också leda till en ekonomisk vinst. Om du vill sälja objektet har du ett guldläge utifall att några lägger den i sin wantlist och det uppstår en hajp. Folk samlar på de mest udda grejerna runt detta jordklot.

* Men det kanske allra viktigaste är att du gör en insats för bortglömda artister och producenter och skivbolag. Här får de ett erkännande genom att deras verk finns sökbara på nätet. Och vem älskar inte att frossa i kuriositeter i största allmänhet. Du sprider kunskap och lär dig massa onödiga saker.

Jag kan dela in de saker som inte finns på Discogs i några tydliga segment. I alla fall vad gäller min samling:

* Barnkassetter

Det var knappt några av mina mest älskade kassetter jag lyssnade på som barn som fanns ute. Nu har jag lagt ut hits som "Hjältar och monster på himlavalvet del 2" och Börje Ahlstedt läser Bockarna Bruse. Ovärderligt.

Exemplet: barnkassetter.

* CD-r-demos.

I tonåren sprang jag mycket på spelningar i Göteborg. Obligatoriskt var att köpa med sig en demo hem. Nu ska de upp inklusive mina egna stapplande försök som black metal-trummis och singersongwriter. Vem vet - att du lägger upp en demo med ditt gamla lokala favoritband kanske är första steget till att de återförenas?

* Versioner av relativt stora cd-släpp som fallit mellan stolarna

Min version av Firesides "Do Not Tailgate" existerar inte på Discogs. Hur mycket jag än letar stämmer varken streckkoden eller katalognumret. Det är dags att inse det oundvikliga: den här ska upp. Och stämmer det inte får någon moderator ordna till det. Ett annat problem är cd-skivor som kommit i stora upplagor och många utgåvor. Exempelvis Pulps "Different Class" kom i runt 50 versioner med mängder av variationer på omslaget. Till slut kom jag till slutsatsen att det måste vara den här.

Exemplet: skivor i stor upplaga med många variationer.

* Nya cd-släpp bortom mainstream

Till exempel de skivor som skickas hit till redaktionen inom jazz och folkmusik syns sällan på Discogs. Och här finns det att göra. Passa dig bara för att lägga upp något innan det officiellt är utgivet.

* Stenkakor

Finns en hel del upplagt, men saknas mängder. Det är väl inte så många som samlar på Sven-Olof Sandbergs Orkester till exempel. Jag tänker lägga upp hela rasket för att hedra min döda morfar, mormor, farmor och farfar - för det är från dem alltihop kommer. En hyllning till alla 10- och 20-talister alltså.

Exemplet stenkakor eller shellac som det heter på engelska.

* Språkkurser på vinyl

Här är jag redan klar för det blev inte mer än en fem objekt. Min morfars språkkurs på ryska och min mammas tyskakurs från 1959 hörde hit.

Exemplet: språkkurser på vinyl.

Jag har totalt lagt upp en femtio släpp de senaste åren. För mig räcker det med att de ligger där, men de som fått störst genomslag sett till hur många som lagt dem i sin wantlist är garanterat de som rör sex.

* En sjutumssingel med spelade samlag från 60-talet - förmodligen med Johnny Bode: "Båt- och tågpipp" och en Japan-press med musik och stön från en av delarna av mjukporrserien "Emanuelle". Sexy covers säljer.

Exemplet: sexy covers.

Och om det nu är någon som tycker att det verkar krångligt att "submitta" - alltså lägga upp - det är det inte.

* Börja med att lägga in hela din samling på Discogs. Ställ alla objekt som inte finns upplagda åt sidan. Försäkra dig verkligen om att det släpp du hittat säkert inte ligger på Discogs. Sök på katalognummer är enklast. Dubbelkolla på artistens sida om den finns uppe. I appen går det att scanna streckkoder också.

* Är det ett släpp som finns i andra versioner: välj bara "copy to draft", gå in i draften och ändra på information så att det passar ditt släpp.

* Om du inte kan scanna in bilder funkar det lika bra att ta bilder med din smartphone - välj kvadrat-formatet, undvik skuggor och håll still så det inte blir suddigt. Det blir mycket roligare för alla parter med bilder.

Jag är medveten om att jag låter rätt neurotisk och skulle passa in på citatet "I'm fighting a war I could never win". Men nu gör vi det här - upp med 120 000 utgivna fonogram innan september är slut. Det kommer vara värt det. Tillsammans kan vi göra en kulturgärning som hela världen har nytta av - både samlare, musikälskare och artister. Tänk på den stora skivmässan i Solna 24 september. Det kan vara en morot att ha allt olistat inlagt innan dess.

Läs mer: Så gör du för att submitta till Discogs

Annons