Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slår volter in i sommarlovet

I närmare 50 år har flickor, för det är mest flickor, gått på gymnastikläger i Ockelbo på sommarlovets första vecka. Kuxahallen var på tisdagseftermiddagen förra veckan fylld av ungdomar som slog volter och tränade hopp. Här och var fanns också några killar.

48:e året eller 49:e? Ledarna för gymnastiklägret i Ockelbo är inte riktigt säkra på om lägret firar 50 år nästa år eller inte. Klart är i alla fall att det är populärt att komma till Ockelbo på sommarlovets allra första vecka. Lägret arrangeras av Gävleborgs gymnastikförbund och här finns deltagare från hela länet och några grannlän också. Lägret startade förra lördagen och höll på till i onsdags.

I år deltog 70 ungdomar mellan tio och 16 år. Nästan bara tjejer, men faktiskt tio killar också.

– Tjejer är mer lättrörliga i den här åldern, säger Andreas Gustafsson som är en av ledarna på lägret. Men sedan, efter puberteten, kommer killarna igen och går om.

Alla kör fyra eller fem gymnastikpass om dagen. I det ingår också fristående, hiphop och streetdance. De 14 ledarna fungerar både som tränare och ledare, vilket också innebär att vara extraförälder ibland när någon längtar hem eller gjort sig illa.

– Jättekul, tycker alla vi frågar.

– Flickis är roligast, förklarar Klara Fock och Inez Svensson, båda elva år. Och så städtävlingarna. Då kan man vinna godis om man har städat bra.

Flickis är volter med ansats, fick undertecknad förklarat för sig.

I hela stora Kuxahallen slår man volter på rad, eller en och en framåt och bakåt. Några tränar ansatser och landar mjukt högt upp bland dämpande mattor. Den stora studsmattan används hela tiden. Här går det också att träna volter.

Liv och rörelse med andra ord.

Men ett läger är ju ingenting utan godis, bad och uppe sent på kvällarna.

– Klockan tio ska det vara tyst, berättar Klara och Inez och ser förtjusta ut.

Andreas Gustafsson berättar att ledarna brukar gå runt och kolla i Perslundaskolan där lägerdeltagarna bor. Då hörs mycket tissel och tassel och många lampor släcks när de kommer.

Vädret var inte det bästa under lägerdagarna men regnet har inte varit något hinder för att bada vid Sjöbacken. På tisdagen sken solen så då var det mer badvänligt än i söndags då regnet vräkte ner.