Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slarvigt förfalskade sedlar i omlopp

GÄVLEEn förfalskarliga opererar i Gävle och norrut efter kusten. Svensk Kassaservice i Hemsta, ett bolag inom Posten, har upptäckt en falsk 500-sedel.

Annons
Brottet är anmält till polisen som misstänker att sedeln framställts av samma personer som i några fall lyckats och i andra fall försökt handla med falska sedlar i Gävle, Hamrånge och norrut efter städerna längs kusten.
Man har lyckats trots att sedlarna är mycket simpla, helt enkelt avfotograferade i en fotokopiator.
- Den här är slarvigt gjord, säger Maria Palmeaus Edlund, förundersökningsledare vid polisen i Gävle.
Sedeln hon visar är sned och de skrynklor som funnits på originalet syns tydligt på förfalskningen, som dessutom har dålig papperskvalitet.

Samma sedelnummer
De olika kopiorna har samma sedelnummer och har förfalskats efter samma förlaga. Vittnen som antingen har lurats eller förstått att sedeln varit oäkta har berättat att det omväxlande varit en man och en kvinna som försökt prångla ut sedlarna.
En förklaring till den plötsliga brottsaktiviteten skulle kunna vara att sommarvikarier på bensinstationer och livsmedelsaffärer är ovana att granska kontanter. Att utprångling av falska sedlar är ett säsongsbrott?
- Nej, det droppar in falska sedlar under hela året, säger Maria Palmeaus Edlund.
I slutet av mars anmälde Nordea i Sandviken ett fall av penningförfalskning. Det var dock bunt 100-dollarsedlar som lämnats in för växling av en företagarkund. Tre av sedlarna i bunten var falska. Företagaren uppgav att han fått sedlarna från Rumänien.

Scanner och dator
I juni för två år sedan dömdes två 17-åriga pojkar från Skutskär för bedrägeri, penningförfalskning och utprångling av falsk sedel. Falska 100-lappar hade framställts med hjälp av en scanner och dator.
Just med hjälp av ny teknik som datorer, scanners eller färgkopiatorer är det i dag inga större problem att framställa mycket trovärdiga falska sedlar.
Detaljer som vattenmärke, säkerhetstråd och papperskvalitet har dock förfalskarna svårt att kopiera. Dessutom har de äkta sedlarna ett relieftryck som förfalskningarna helt saknar.
Ett annat mer handfast sätt att avslöja en falsk sedel är att gnugga den mot ett vitt papper. En äkta sedel ger då ifrån sig färg.
Den som tar emot en falsk sedel i handeln och upptäcker det först senare har ingen möjlighet att få kompensation.¨

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se