Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slöjdebatten: Tjänstemän ska inte fatta beslut i frågor som medborgarna ska avgöra

Bilden på en muslimsk kvinna med sjal med texten "Välkommen till Gävle" fanns uppsatt vid infarten till Gävle. Kommunikationschefen Johan Adolfssons kommentar till bilden är: "Vi ska inte skildra världen som den är i dag, utan som vi vill att den ska se ut".

Det viktiga för mig är inte att bilden föreställer en muslimsk kvinna med sjal eller vilken nationalitet hon har. Nej vad jag menar är att det är principiellt viktigt att inte tjänstemän fattar beslut i frågor som medborgarna ensidigt ska ha avgörandet i.

Sannolikt är det inte enbart motståndare till massinvandringen som reagerat mot detta utan det kan också vara personer med annan etnisk bakgrund som menar "Varför hon och inte jag?"

Att hon som en bland ett hundratal andra personer presenteras på olika platser som varande värdefulla för Gävle på grund av sin gärning eller speciella insatser är däremot inte fel.

Frågor som folket genom val eller folkomröstning ensidigt ska fälla avgörandet i kan såväl vara nationella som kommunala och röra sig om förutom de vanliga stora frågorna som skatter, försvar, rättsväsende, migration, välfärd, strategier, värderingar, om traditioners firande på nationell nivå etcetera. De senare kan vara betydelselösa för vissa men viktiga för andra.

Exempel på sådana kan ju vara firandet av traditioner som jul, påsk, valborgsmässoafton, midsommar etcetera.

Självklart ska alla frågor av betydelse för folket såväl känslomässiga som sådana vilka ligger till grund för realpolitiken som välfärd, försvar, rättssystem. migration etcetera avgöras av folket. Helt enkelt frågor där en majoritet av folket berörs oavsett om de är för eller emot.

Ett sätt att återutveckla demokratin och göra den reell kan kanske vara att förbjuda tjänstemän att fatta ensidiga beslut i sådana frågor jag nämnt. Beslut om att dessa frågor alltid ska underställas folket i val eller folkomröstning skulle kanske kunna vara en början till en utvecklad demokrati där de stora och betydelsefulla frågorna slutligen avgörs av folket och inte som nu endast de i många fall betydelselösa.

Olle Ljungbeck

Kommunens reklamskylt vid E4 vandaliserad efter nätdrev mot kvinna i hijab

Sverigedemokraterna: Omdömeslöst och oacceptabelt av Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare