Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slöseri med Sandviks personal

När kontrakten för de visstidsanställda på Sandvik Materials Technology inte förlängs är det morgondagens arbetskraft som försvinner.

Det menar Bo Boström, ordförande i Metallgruppen och menar att personal måste ses som en investering.

– Man borde ha bättre kunskap och system för att ta hand om upplärd personal. Inom tre till fyra år kommer vi att ha en arbetskraftsbrist.

Bo Boström menar att arbetskraften måste ses som en investering. Men det kräver att Sandviks ägare kan göra avkall på en del av sin avkastning.

– Ägarna måste se det som investeringar. Sänker man utdelningen med tio öre får man 100 miljoner. Då skulle man kunna se de som får gå som investeringar. När konjunkturen vänder betalar det sig tio gånger om. Då är de färdigutbildade och redo.

När krisen slog till 2008 försvann många jobb från Sandvik. Nu börjar samma mönster visa sig igen och Bo Boström förklarar att man måste inledda en process för att kunna hantera den kompetens som finns, även när det är arbetsbrist.

– Det kommer ju inte att hjälpa de som nu drabbas. Men man måste ta tag i det här någon gång och då kan man lika gärna göra det nu.

– Vi måste värna om personalen. Det är bara ungdomar som får gå nu. De är i princip alla under 30 år. Det blir ett kvalitetsslöseri med morgondagens arbetskraft.

Bo Boström menar att de som nu är drabbade fortfarande är chockade.

– Många tänker nog hur de ska klara av lån och hyra. Många går nog fortfarande runt och hoppas att det ska vända.

Vägen till förändring måste gå genom att försöka påverka ägarna att få ett förnyat synsätt, menar han. Och att man, precis som man investerar i maskiner, måste man investera i människor.

– På sikt genererar upplärd personal avkastning. Men man måste ha tålamod. När konjunkturen vänder får man en bra hävstångseffekt om man har tänkt på det här.