Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut på apoteksmonopolet

22 småföretagare är intresserade av de fem apotek som är till salu i Gävle och Hofors.
Men än har ingen sökt tillstånd att driva dem.

I dag upphör Apotekets monopol och det blir tillåtet för privata företag att driva apotek. Två tredjedelar av landets drygt 900 apotek är till salu och 150 av dem erbjuder staten till småföretagare.

I Gästrikland och Älvkarleby är 14 apotek till salu, varav sju till småföretagare.

Det är Orren i Hofors, sjukhusapoteket Tjädern i Sandviken, Furan i Skutskär och i Gävle Pilen i Sätra, Kronan i Bomhus och Svanen i Strömsbro.

Anna Lena Boucht, informationschef på Apoteket omstrukturering AB, säger att hittills har 22 anmält sitt intresse för att driva något av gästrikeapoteken och 80 är intresserade av något av de sex apotek som är vikta för småföretagare i Uppsala län. Hur många som är intresserade av respektive apotek och hur många som lämnat in en formell anmälan om att vilja köpa offentliggör de inte än, säger hon.

De åtta övriga apoteken som är till salu i Gästrikland ingår i de två största apoteksgrupperna, tänkta för större företag, där 200 respektive 170 apotek ingår. Enligt nyhetsbyrån TT har kooperativet Farmaceutföretagarna sagt sig vilja köpa någon av dem.

Hugade apoteksspekulanter har fram till oktober på sig att göra en formell anmälan hos omstruktureringsbolaget.

Men innan de kan slå upp portarna måste de ha tillstånd att driva apotek från Läkemedelsverket. Där har det inte varit någon rusning hittills.

– Ingen har sökt tillstånd, säger Maria Björkman, utredare av apoteksfrågor.

Blanketterna har funnits tillgängliga sedan i förra veckan, men först i mitten på september kommer Apotekets servicebolag att kunna utfärda intyg om att IT-systemen klarar de krav som ställs, intyg som Läkemedelsverket behöver för att kunna ge tillstånd.

För att få tillståndet måste företaget uppfylla en rad krav gällande bland annat kompetens, ansvar, lokaler och hantering av recept och läkemedel.

Maria Björkman tror också att många avvaktar med att skicka in sin ansökan eftersom deras affärsplan då blir offentlig.

I dag är ansökningarna offentliga handlingar, men Läkemedelsverket väntar på regler som gör att de kan sekretessbelägga dem.