Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut på översvämningar i Sandviken med den nya gågatan

När det regnar mycket har vattnet tidigare forsat nedför Storgatan och Köpmangatan i Sandviken, vilket har lett till att bland annat Gallerian översvämmats. Det ska det vara slut med nu. En fördröjningstank ska förhindra att regnvattnet går direkt ner till husgrunden.

Läs mer om centrumförnyelsen i Sandviken här: Hon ska stoppa butiksdöden i Sandviken

Ett nytt skydd mot översvämning byggs i samband med renoveringen av Sandvikens gågatusystem. Det ska anläggas en fördröjningstank för att förhindra att regnvattnet går direkt ner till husgrunderna. Under måndagens kommunfullmäktige informerade samhällsbyggnadsförvaltningen om det pågående arbetet med att renovera gågatorna i centrala stan.

Arbetet sker i anslutning till att fjärrvärmesystemet i centrala Sandviken byggs ut. Hela gågatusystemet ska renoveras under fyra år och alla avlopps- och vattenledningar kommer att bytas.

Just nu pågår även arbete med att förnya Jansasparken och renovera Drottningen samt skapa det nya Drottningtorget. Lokalerna ska tillgänglighetsanpassas, och som Gefle Dagblad tidigare skrivit kommer Drottningen att bli gastropub. Projekten är tänkta att färdigställas 2016.

– Det kommer att ske en förtätning av stadskärnan, säger Helena Tallius Myhrman, stadsarkitekt på Sandvikens kommun.

Vissa farhågor har dock luftats i och med projektet, bland annat om att en förtätning av stadskärnan kan leda till ett mindre grönt centrum.

– Det är ju två lite motstridiga målsättningar. Att förtäta centrum innebär ju att det inte kan finnas lika mycket ytor för träd och grönska, säger Jörgen Sjöstedt (MP).

Projektet är en del av Sandvikens kommuns satsning "Plussa centrum".

Läs mer: Drottningen målas tegelröd igen efter 80 år