Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut på räntesänkningarna

Den ekonomiska krisen har sannolikt börjat dämpas. De flesta bedömare räknar åtminstone med att Riksbanken ligger lågt vid nästa veckas räntemöte.

Även om det skulle bli en sänkning till får den liten effekt på boräntorna.

Allt fler ekonomer har börjat se ljuspunkter och begreppet ”gröna skott” i ekonomin hörs allt oftare. Och Riksbanken kan i alla fall inte sänka styrräntan särskilt mycket till för att elda på ekonomin. Eftersom räntan redan är nere på historiskt låga 0,5 procent.
Men det finns en och annan bedömare som tror att Riksbanken tar ett sista steg ner till 0,25 procent vid nästa veckas räntemöte den 1 juli. Även om de flesta bedömare räknar med att Riksbanken ligger kvar på oförändrad styrränta.
– Marknaden prissätter en 15-procentig sannolikhet för en sänkning, men vi tror att Riksbanken ligger still, säger Johanna Jeansson, makroanalytiker på Nordea.
Inget dramatiskt
En eventuell sänkning skulle ändå knappast få något dramatiskt genomslag på boräntorna.
– Blir det en sänkning får vi ett litet nedställ i korta marknadsräntor, men inte fullt ut, säger Jeansson.
Nordea tror inte heller på så kallade oortodoxa åtgärder som bland andra den amerikanska centralbanken Fed använt. När styrräntan ligger nära noll prövar Fed andra metoder, till exempel att köpa statsobligationer eller bostadsobligationer för att hålla de längre marknadsräntorna nere.
Riksbanken har tidigare aviserat att såna metoder är tänkbara men har inte gjort troligt att de kommer att användas, åtminstone inte ännu.
– Skulle Riksbanken göra något blir det kanske snarare som ECB gör, att man utökar finansieringsmöjligheterna för bankerna på längre löptider, tror Jeansson.
Fokusera på höjning
Om det inte blir någon sänkning i nästa vecka kommer räntemarknaden i stället att börja fokusera på när en höjning ska komma. Riksbankens räntebana, prognosen för hur styrräntan ska utvecklas framöver, pekar på att styrräntan ligger still hela nästa år. Men marknaden är inte övertygad om att det tar så lång tid innan den första styrräntehöjningen kommer.