Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta diskriminera ridsporten

Som representant i Sveriges Riksdag för det hästtäta Gävleborgs län anser jag att det är ett oförsvarbart sakförhållande att ridning är uteslutet från friskvårdsavdraget. Det är en fråga som måste hitta en snar lösning och det är faktiskt svårförståeligt att man utesluter just ridning från friskvårdsavdraget, skriver Lars Beckman, M.

Inom nuvarande regelverk finns utrymme för arbetsgivare att bidra till olika friskvårdsalternativ för sina medarbetare. Det finns en rad områden som enligt Skatteverket klassas som skattefria motions- eller friskvårdsförmåner.

Styrketräning, fotboll och ishockey klassas som avdragsgilla friskvårdsförmåner. Så långt allt väl, men även skrattgympa, körsång på arbetsplatsen, saltrum, Feldenkreispedagogik, gitarrlektioner, reflexologi, örtbad, rosenterapi, kallbad och bastubad är några andra exempel på friskvård som arbetsgivarna kan erbjuda sina anställda men inte ridsport eller för den delen golf.

Trots dess erkänt goda effekter för kropp och hälsa faller ridning utanför Skatteverkets definition av aktiviteter som klassas som skattefria motions- eller friskvårdsförmåner.

Utöver de hälsofrämjande effekterna fyller ridning en viktig funktion för medarbetare med exempelvis olika funktions- och rörelsehinder, balanssvårigheter, ryggproblem och synskador.

Ridning är också en av Sveriges näst största handikappidrotter. Cirka 4 000 ryttare med funktionshinder får genom ridning möjlighet till en meningsfylld och hälsofrämjande fritidssysselsättning. Jag ser på mycket nära håll i vår familj hur viktigt det är med handikappridning och dess friskvårdsskapande aktivitet.

Över en halv miljon människor rider regelbundet, den näst största idrotten i landet efter fotbollen, och av dessa är 450 000 kvinnor – alltså 90 procent. Det om något borde ju vara något som mana till eftertanke – och handling – om man påstår sig vara en feministisk regering.

Att inkludera ridning som friskvård var ett socialdemokratiskt vallöfte inför valet 2014, både av socialdemokraternas partisekreterare såväl som den blivande folkhälsoministern Gabriel Wikström.

Ett löfte man nu – liksom många andra (s)vikna vallöften – gör allt för att komma bort ifrån, glömma och stoppa längst ner i skrivbordslådan.

Jag kommer dock att påminna ministrarna och regeringen om deras svikna vallöften och kommer att arbeta i Sveriges Riksdag för att ridning och andra diskriminerade sporter ska räknas som friskvård i Sverige i riksdagen. Det måste vara arbetsgivare och medarbetaren som bestämmer vad som är lämplig friskvård – inte Skatteverket eller riksdagen.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel