Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta skrämma barnen för vargen

Om läraren hade haft den kunskaper om varg som behövs så hade hon kunnat säga att vargen inte är farlig för barn och människor i stället för att säga att vargen inte "ska" vara farlig, skriver Mathias Lundvik med anledning av att Åbyggeby skola ställer in sina utomhuslektioner.

Annons

Åbyggeby skola i Ockelbo skrämmer sina elever. Elever ska upplysas med fakta och läras upp av lärare med kunskap. Inte skrämmas av lärares egna rädslor, påhitt och okunskap.

Lärare i skolan och i de flesta skolor i landet måste skaffa sig kunskap eller mer kunskap om skogens djur, rovdjur och främst modernare kunskap om vargen, samt att sluta med sägner och sagor. Det gäller även press och andra medier som också skrämmer läsare med gamla sägner, skrock och sagor om vargen.

Brister på denna kunskap ska inte gå ut över elever, barn, läsare etcetera. Barnen ska inte behöva ta in denna idioti och bli lurade för att sedan också kunna sprida den vidare till sina barn.

Vargar äter varken barn eller vuxna människor överhuvudtaget! Det är onödig skrock och rödluvesagor. Inga djur i Skandinaviens skogar äter människor.

Lär i stället barnen riktiga, seriösa och moderna fakta om vargen och tala om att Rödluvan bara är en saga.

I Gefle dagblads artikel den 26 mars, om att skolan i Åbyggeby ställer in utomhuslektioner säger en lärare: "De ska inte vara farliga, men vi vet inte och vågar inte chansa."

Om läraren hade haft den kunskaper om varg som behövs så hade hon kunnat säga att vargen inte är farlig för barn och människor i stället för att säga att vargen inte "ska" vara farlig.

Vargen är ett mycket skyggt djur. Då barnen är i skogen och väsnas och pratar med varandra så hör vargen det långt innan barnen kommer in i skogen och då håller sig på långt avstånd ifrån barnen.

Det finns andra djur i skogarna som är farligare än den skygga vargen.

Så sluta, med dessa sägner, sagor och skrock om vargen! Barnen behöver sin pedagogik och lektioner i skog och mark.

Så låt barnen få ha sina utomhuslektioner och vistas utanför skolområdet!

Mathias Lundvik

vice ordförande Wolves in Scandinavia

info@wolvesinscandinavia.se

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons