Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutar efter 49 år i kommunens tjänst

GÄVLE
På fredag kör oppositionsrådens sekreterare Kerstin Nyman sitt sista arbetspass i kommunhuset. Efter 49 år på olika arbetsplatser inom Gävle kommun går hon i pension.

Annons
- Jag har aldrig tänkt på att det är speciellt att ha arbetet så många år här. Jag har gjort så olika saker. Tagit tag i nya grejer hela tiden. Det har varit kul att jag hela tiden har blivit uppmuntrad att söka jobben, säger hon.

Jobbigt stå i centrum
Under onsdagen arrangerade arbetskamraterna en avtackning med snittar, champagne och presenter. Det är jobbigt att stå i centrum, sa Kerstin Nyman. Men nog blev hon smickrad av att vara föremål för hyllningstal och få motta presenter och blommor.
Nu ska hon bara ta det lugnt och satsa på praktiska göromål i hennes och makens villa i Hemsta. Kanske ska hon fila ännu mer på den skicklighet hon besitter i matlagning? Något arbetskamraterna berömmer, men som hon själv vill tona ner.
Många personer har passerat revy inom kommunen sedan Kerstin Nyman inledde sitt värv den 14 juni 1954 som 15-årigt kontorsbud på dåvarande barnavårdsbyrån. Något som idag motsvaras av dagens socialförvaltning. Troligen är hon ensam kvar på sin tjänst i kommunen från den dagen.

Skrivbiträde
Karriären gick vidare genom tjänster som skrivbiträde, kontorsbiträde och bokhållare innan hon 1966 var klar med studierna, på fritiden, till socialassistent. Då fick hon istället ett sånt jobb.
1969 gick hon över till fritidsförvaltningen som kanslist. Där blev hon kvar i tio år innan hon fick jobbet som den allra första sekreteraren åt kommunens oppositionsråd. Sedan 1979 har hon servat de ledande borgerliga företrädarna.

Olika personer
Totalt är det 14 personer som haft såna uppdrag under Kerstin Nymans tid. De första uppdragsgivarna var moderaternas Göran von Post, folkpartiets Gunnel Eriksson och centerns Gösta Österling. Sedan några år har även kristdemokraterna ett oppositionsråd. Det har även vänsterpartiet och miljöpartiet. Men de två sistnämnda har hon inte arbetat åt. Men så har hon också jobbat halvtid ett tag.
Efterträdaren Elisabeth Andersson ska däremot jobba åt samtliga sex oppositionsråd.
Kerstin Nyman vill inte nämna någon speciell politiker som gjort extra intryck på henne. De har varit bra personer allihop, berömmer hon.

MATTIAS JONSSON